Cred ca iti sunt arhicunoscute vorbe ca „Daca nu mananci tot din farfurie, nu iesi afara!”, „Daca mai plangi, mergem acasa!”, „Daca nu esti cuminte, nu te mai las la desene!” sau, mai rau,  „Daca nu esti cuminte, te bat”. Avem chiar si noi tendinta sa le folosim uneori, pentru ca am crescut in acest mediu, cand stilul de parenting era doar unul. Cel clasic, bazat pe conditionari si amenintari.

Imi aduc aminte si acum cum imi doream enorm sa ies afara si sa ma joc, dar trebuia sa stau in casa pana ce invat la perfectie tabla inmultirii. Si ma duceam cu frica la ai mei sa fiu ascultata si sa aflu rezultatul: ies sau nu afara. Bineinteles, mie nu imi pasa catusi de putin de tabla inmultirii, pentru ca nu intelesesem DE CE trebuie sa o invat si, mai ales, CUM sa o invat cu placere. Pentru mine era doar o piedica in dorinta mea de a ma juca afara cu restul copiilor. Era motivul pentru care eram tintuita in casa, memorand singura niste numere care habar n-aveam cu ce ma ajuta. Stiam doar ca TREBUIE sa stiu, „ca sa iau note mari la scoala”. Nu degeaba am prins aceasta repulsie pe numere si calcule, iar daca ma intreaba cineva acum „Cat fac 9×7?” mi se zburleste parul pe mine si imi vine sa o iau la fuga, numai pentru ca am invatat tabla inmultirii din obligatie, ca o conditionare sa pot iesi la joaca.

Alfie Kohn, in stilul de parenting neconditionat, ne recomanda sa renuntam la strategiile autoritare, bazate pe conditionari si amenintari, daca ne dorim sa ne ajutam copiii sa devina oameni buni. El ne invita sa ne punem in pielea copiilor nostri si sa intelegem care sunt nevoile lor, astfel incat sa se dezvolte liber. E usor sa ceri ceva copilului si sa il obligi sa faca ceea ce spui tu, „pentru ca ASA spui tu”. Insa, cum il va ajuta acest lucru sa se dezvolte si sa aleaga singur sa faca lucrurile care ii fac placere?

Alfie propune in schimb o metoda de educatie bazata pe colaborare, axata nu doar pe CUM le cerem copiilor nostri ceva, ci si CE le cerem. Iar asta sta la baza parentingului neconditionat, stil prin care le explicam copiilor nostri ca ii iubim neconditionat nu pentru ceea ce fac, ci pentru ceea ce sunt.

Foto: child-development-guide.com