Colega mea, Ines, a scris luna trecută pe Belva un articol care se chema ”Ce m-au învățat joburile”. L-am savurat împreună cu alți cititori, apoi am lăsat un comentariu lung, prin care am împărtășit experiența mea. La rugămintea lui Lucix, care a considerat că lecțiile pe care le-am învățat ar putea fi utile și altora, am hotărât să transform acel comentariu într-un articol de sine stătător. Așadar, să începem.

Când eram prin clasa a 8-a, ai mei erau implicați într-o afacere la mare, motiv pentru care am învățat cum să zâmbesc clienților, cum se face o pizza la cuptor, cum să reacționezi când vine inspecția sanitară, cum să servești toți clienții în timp real și toată lumea să plece de acolo mulțumită.

Apoi, am fost reprezentant Avon, lucru care m-a învățat să nu port niciodată tocuri când merg pe teren, relația cu clientul, atenția pentru detalii și seriozitatea unei comenzi.

Pe urmă, am câștigat locul 3 la un concurs național de eseuri și, pe lângă premiile implicite, am primit un job de asistent marketing la o firmă de centrale termice și hăli. De aici am învățat diferențele culturale, deoarece lucram cu un suedez, ce înseamnă o analiză SWOT și cum să fac prezentări power point profesioniste. Tocmai terminasem clasa a 12-a.

Apoi m-am angajat ca agent de vânzări la un depozit de băuturi alcoolice. Aici mi-am adus aminte că nu este foarte ok să te îmbraci în fustă și pe tocuri când intri în baruri și vinzi băuturi alcoolice. De asemenea, am învățat cum să fac facturi, chitanțe, rapoarte.

Am trecut apoi la turism, unde am lucrat pe perioada verii, ocupându-mă de tot: de la marketing la vânzări. Am învățat alfabetul din turism, cum se vorbește la telefon, cum se face un text atractiv și cum se trimit faxuri (eram încă la facultate).

După asta, a venit o parte foarte dragă mie: voluntariatul la Centrul European pentru Resurse și Consultanță. Am învățat ce înseamnă să organizez un eveniment singură cap-coadă, care e treaba prin instituțiile publice, cum se face un comunicat de presă profi și alte documente din domeniul relațiilor publice, ce e ăla un training și multe chestii utile despre comunicare, negociere, team-building și fundraising. În această perioadă m-am ocupat și de chestionare și interviuri, de unde am învățat să pun întrebările corect și să obțin răspunsurile care trebuie. Tot atunci am descoperit și mobilitățile de tineret în UE, de unde am învățat chestiuni de diversitate culturală, reguli de conduită și toleranță.

A urmat perioada unui alt ONG în care am fost Specialist PR și de unde am învățat ce înseamnă să te lupți cu morile de vânt cânt totul este stabilit cu mult dinainte de a face tu altceva.

Așa că, încercând din răsputeri să demonstrez că se poate, mi-am deschis propriul meu ONG, de unde am învățat ce înseamnă coordonare de oameni, gestionare de bugete, încheiere de contracte, acte legale, proiecte europene și cât de greu este să coordonezi un ONG.

Tot pe atunci am devenit trainer și a început seria trainingurilor locale, naționale și internaționale. Am învățat că tot ceea ce spui și faci poate avea un impact asupra unui om, iar satisfacția pe care o ai când cineva îți mulțumește pentru că ai ajutat la o schimbare în bine este de neprețuit.

Apoi, am început două colaborări mari: Petrom și Gabriel (Roșia Montană) pe proiecte de CSR. Pfff … am învățat muuuulte, atât pe planul profesional, cât și din punct de vedere personal, observând niște caractere și niște sisteme care m-au lăsat mască. Pe scurt, cum se pot cheltuii banii altcuiva de persoane care nu sunt serioase.

După ce m-am plimbat atât peste tot, am zis că e cazul să mă mai așez la casa mea (intrase și Etienne în viața mea … era acum vreo 4 ani), motiv pentru care m-am băgat pe online. Mai exact pe ghostwriting. Adică eu scriu un conținut online pentru un client și nimeni nu știe că eu l-am scris. Tot pe atunci a început și colaborarea cu o altă firmă unde am fost Content Manager, adică mă ocupam de supervizarea unor oameni foarte dragi pe parte de conținut online, scriam texte și răspundeam frumos la emailuri. Am învățat de la amândouă cum să faci research, cum să scrii corect și atractiv, cum să faci un site și, din păcate, că unii oameni sunt puși acolo doar să te înjunghie pe la spate.

Apoi am revenit în turism, unde am învățat că orgoliile sunt foarte mari, la fel ca și cerințele, cum se face hunting printre clienți, cum se explică șefului că strategia ta de PR este ceea ce are nevoie.

Momentan, am mai multe preocupări: sunt asistent colaborator la Universitate (am învățat că sistemul bugetar sucks big time uneori, că pot învăța și eu de la studenți, că învățarea continuă este plăcută și satisfăcătoare), editor Belva (am învățat ce înseamnă să fac și să gestionez un site, cum să coordonez un grup mare de fete, cum să repar greșelile de pe site, cum să fiu femeie în fiecare zi) și încă 2 joburi pe parte de conținut online (text writing, copy writing, proof reading services, Voice, speeches and speak recording, Keywords and search terms writing, writing articles and content, sales, customer and technical support and service, promoting websites on twitter.com, recruiting affiliates websites and freelancers, data entry, updating the company’s database), de unde am învățat cum să formulez reclame, cum să pun texte pe diferite platforme online, cum să promovez anumite servicii online, cum să aleg termenii cheie dintr-un conținut, cum să îmi dreg vocea, cum să fiu convingătoare și cum să lucrez după orarele șefilor din State, Cehia și România.

Au mai fost și multe activități voluntare (membru în consiliul de administrație al Ateneului Tătărași, al Casei de Cultură a Studenților, șef de an, membru în Consiliul Facultății, în Senatul Universității, membru Oameni din Online etc.) care m-au ajutat să înțeleg mai bine oamenii, să mă descurc în situațiile de comunicare dificilă și să fiu responsabilă pentru ceea ce am de îndeplinit.

Sincer, se poate scrie o carte după câte lucruri înveți la fiecare loc de muncă. Cred că este indicat ca fiecare angajat, dar și manager, să conștientizeze schimbările la care este supus, învățăturile pe care le asimilează și oportunitățile care i se ivesc pentru viitor.

Sursa foto