Te-ai intrebat vreodata?
Am dat peste un reportaj foarte interesant, realizat de cei de la ”Ce se întâmplă, doctore?”. Subiectul central se axa pe o întrebare care a fost adresată mai multor părinți și care, ar trebui, de altfel, să fie ridicată de fiecare părinte: ”Tu de ce ai făcut un copil?”.
Așa cum spune reportajul lor, răspunsurile date de majoritatea părinților chestionați au fost dintre cele mai năucitoare: ”Ca să mă ajute cineva la bătrânețe”, ”Ca să îmi consolidez relația de cuplu”, ”Ca să mă iubească și pe mine cineva” sau ”Ca să am cui să las averea, căci nu degeaba am muncit”. Adevărul e că am auzit și eu fraze de astea, care îți ridică părul pe tine, de la anuiți părinți: ”Hai să facem și noi un copil, ca să aibă cine duce numele/afacerea mai departe” sau ”Fac un copil, pentru că mă simt singură”.
Recunosc că nu am stat până acum să îmi ridic această întrebare prea serios. Cred că la noi copilul a venit în mod natural, ca rezultat al iubirii și stării noastre de fericire împreună, precum și de momentul în care ne-am simțit pregătiți să oferim mai departe tot ce putem unui copil.
Copiii nu exista pentru a ne implini noua nevoile si visurile neimplinite
Am observat, în schimb, așa cum este menționat și în materialul celor de la CSID, că există părinți care cred că dacă au făcut un copil, acela le aparține în totalitate. Că trebuie să fie obedient și să existe pentru a acoperi nevoile părinților. Ei bine, nu cam de asta vin pe lume copiii! Nu ca să ne împlinească nouă nevoile și visurile neîmplinite, ci ca să ne punem în aplicare toată responsabilitatea, generozitatea, atenția și iubirea din lume. În fapt, nu facem copiii ca să ne fie nouă bine, ci facem copii ca să creștem adulți sănătoși, independenți și fericiți.
Reproșurile nu își au rostul în parenting! În parenting oferi, fără să aștepți ceva în schimb de la copilul tău! Ești acolo pentru el, la bine și la greu, ajutându-l și sprijinindu-l ori de câte ori îți cere asta. Chiar dacă sună ciudat, copilul tău nu e proprietatea ta! Nu este un bun pe care să îl folosești în funcție de cum bate vântul prin nevoile tale, ci este o ființă față de care tu ai responsabilitatea de a o crește frumos și armonios.
Mai multe detalii, în materialul video de mai jos:
Foto: picsfair.com
Comenteaza