Într-una din zilele mele petrecute la București, am mers într-o zi într-unul din acele magazine cu jucării,  papetărie și produse pentru copii, ca să îi cumpăr niște cadouri Rebecăi. Și cât mă uitam pe acolo, am întâlnit o mamă care cumpăra din timp rechizite școlare pentru copilul ei, pe principiul „câte puțin odată la ceva timp”, ca să nu o ia amețeala la început de an școlar.

Și uite așa mi-a venit ideea unui nou articol pe blog. Lăsăm un pic la o parte ce semnifică începutul de an școlar pentru copii și vorbim momentan strict despre ce înseamnă el pentru părinți. De ce? Pentru că lucrurile se văd cu totul diferit la părinți și cu totul altfel la copii. Iată la ce mă refer!

Ce inseamna pentru parinti inceputul de an scolar

1.       Temeri. Când începe noul an școlar, fie că e vorba de grădiniță, fie că e vorba de școală, nouă, părinților, ni se face o teamă cumplită, oricât de multă încredere am avea în propriul nostru copil. Ne e teamă să nu-i placă, să nu plângă, să nu se îmbolnăvească, să facă lucruri care nu îi plac, să nu fie agresat în vreun fel, atât de cadrele didactice, cât și de ceilalți copii. Nu știu dacă ați experimentat sentimentul de a vedea pe ecranul telefonului că vă sună cineva de la grădiniță sau de la școală în timpul zilei, dar vă asigur că sunt cele mai groaznice secunde posibile, pentru că prin capul nostru trec tot felul de gânduri și de griji;

2.       Cheltuieli. Ei, dacă la primul punct temerile pot fi în parte și ale copiilor, nu doar ale părinților, la capitolul cheltuieli, grija e doar a noastră, că doar nu o să se gândească cei mici la câți bani trebuie să dăm noi pe toată lista asta lungă. Sincer, eu trebuie să fiu extrem de recunoscătoare pentru că, în cazul nostru, rechizitele școlare și toate materialele educaționale sunt acoperite de grădiniță, din taxa lunară. Dar mă gândesc cu groază când va merge Rebeca la școală și va trebui să începem să cumpărăm de toate, iar bugetul nostru se va schimba puternic. Din nou;

3.       Timp. Chiar dacă știm că grădinița și școala nu reprezintă acel loc unde ne lăsăm noi copiii ca să avem timp de muncă și de noi, trebuie să recunoaștem că de abia așteptăm începerea anului școlar din acest punct de vedere. Ai opt ore la dispoziție să poți munci și să îți rezolvi toate treburile, cât stă cel mic la grădiniță sau la școală. Hai, măcar șase ore, dacă punem la socoteală și drumul dus-întors. Dar sunt șase ore în care te poți concentra strict pe ce ai de făcut, fără să existe alte lucruri care să îți distragă atenția, mai ales după o vară în care ți-ai stors creierii ca să găsești tot felul de activități de petrecere a timpului liber.

Și uite așa, în timp ce noi ne facem griji, cheltuim bani și ne planificăm timpul pentru muncă, copiii asociază începutul de an școlar cu reîntâlnirea cu prietenii, cu temele obligatorii, cu trezitul de dimineață. Singurele lor griji? Să fie plăcuți de prietenii lor și, evident, să aibă cele mai cool modele de-alde astea.

Acum, pentru că noi am trecut printr-un singur început de an școlar până acum, și ăla de grădiniță, vă las pe voi să mai povestiți, din experiența voastră, cum sunt începuturile de an școlar pentru voi și cum sunt pentru copiii voștri!

Foto: prnewswire.com