Suntem generația care a crescut fiindu-i rușine, învinovățindu-se dacă gândea altfel și neavând prea mare încredere în sine. Și, totuși, suntem generația care poate schimba măcar acum lucrurile!

Există o mare diferență de percepție între generații asupra creșterii unui copil. Asta nu înseamnă, evident, că părinții noștri au procedat greșit, ci doar că, în acele vremuri, oamenii erau privați de informațiile de care dispunem noi astăzi. Chiar și așa, se cunosc din plin reminescențele generațiilor trecute și acceptarea noilor teorii în parenting.

Am fost crescuți cu ideea că odată ce ai un copil, totul se transformă într-un imens sacrificiu. Că atunci când devii părinte trebuie să renunți la toate plăcerile tale, să înduri, să te sacrifici, să faci compromisuri. Și dacă cumva faci ceva pentru tine, ar trebui să te invinovățești și să îți fie rușine.

Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa! Dacă propriul tău copil te vede nefericit și chinuindu-te de pe o zi pe alta cu toate sacrificiile pe care le faci pentru el, va crește fiindu-i milă de tine și neavând un model demn de urmat. Mai mult, va trăi cu frustrarea că el e cauza nefericirii tale, mai ales dacă te apuci să îi și reproșezi asta la un moment dat.

În schimb, dacă tu îți arăți înainte de toate ție respectul cuvenit, dacă tu te iubești și îți acorzi timpul necesar pentru propriile nevoi atunci copilul tău va crește cu respect pentru tine, dar și pentru el. Copilul tău va învăța de la tine ce înseamnă nevoile individuale și cât de important este ca fiecare să și le respecte. Pentru că fericirea unei familii nu constă în fericirea copilului și atât, ci în fericirea fiecărui membru al familiei. Pe scurt, dacă copilul își vede părinții fericiți, atunci și el va fi fericit! Copiii sunt mândri și bucuroși atunci când mama lor radiază de frumusețe și se simte bine în pielea ei, nu când e nefericită. Iar când o mamă e fericită, se va putea dedica cu atenție, grijă și iubire întregii familii.

Așa că, dragi mămici, nu vă mai învinovățiți dacă simțiți nevoia de a face ceva doar pentru voi, de a vă acorda timp și atenție! Aveți nevoie de somn, de frumusețe, de lectură, de baie, de o cafea cu prietenele, de o oră la salon, de timp doar pentru voi! Fiecare om are nevoile lui, iar neîndeplinirea lor duce la depresii, crize, transformări, pe scurt, la nefericirea întregii familii. Și credeți-mă că nici un copil din lumea asta nu își dorește să trăiască într-o familie nefericită!

Foto: o-kroha.com