Știți postările acelea de genul „Astăzi e despre el, iubirea vieții mele”? Ei, fac și eu la fel azi, pentru că astăzi e despre Lenny Kravitz sau, simplu, The Krav. Adică, artistul complex cu un stil propriu, care militează pentru pace și iubire și care mă face pe mine să zâmbesc larg cu fiecare apariție, cu fiecare acțiune, cu fiecare cântec. Am zis întotdeauna că sunt câteva chestii esențiale care mă atrag la un bărbat: să am ce vorbi cu el, să mă facă să râd, să iubească arta și să fie un om bun. Lenny le are pe toate din plin!

Astăzi împlinește 56 de ani. Știu, n-ați zice! Vă zic eu, în schimb, multe curiozități pe care poate nu le știați despre el. Pentru că Lenny e mai mult decât un corp arătos și un muzician talentat. Și ce corp! Pardon, ce talent! Cu tălpile goale, cu chitara în mână, cu coafura lui zburlită, cu look-ul de rockstar, cu zâmbetul impecabil și cu vocea aceea care e pansament pentru suflet… el e Lenny Kravitz și despre el vă povestesc azi.

Și pentru că vreau, ca de fiecare dată, să vă fac cunoștință cu oameni mișto și să vă spun povești care merită auzite.

Cum e să îți cânte Duke Ellington „La mulți ani”?

Hai să începem cu începutul!

Nume real: Leonard Albert Kravitz
Mama: Roxie Roker, actriță. Origini – catolici negri din Georgia și Bahamas
Tata: Sy Kravitz, producător de știri la NBC. Origini – evrei ruși, veniți din Ucraina
Părinții lui Lenny au format primul cuplu inter-rasial, care a apărut cu regularitate la TV, în prime-time. Lenny nu a conștientizat că părinții lui sunt diferiți până ce nu a ajuns la școală și colegii i-au spus că mama lui era neagră, iar tatăl alb. Nu vedea nimic în neregulă cu acest lucru, pentru că pentru el oamenii erau oameni, nu culori.

A crescut de mic înconjurat de muzica pe care o ascultau părinții lui: R&B, jazz, muzică clasică, operă, gospel și blues. La 3 ani, dădea deja concerte în bucătărie, folosind oalele pe post de tobe. La 7 ani a compus prima lui piesă. Se numea „I love you, baby!”.

Părinții lui, mari iubitori de muzică, i-au încurajat pasiunea, l-au ajutat să-și dezvolte talentul și l-au pus în contact cu oamenii potriviți. Tatăl său, de exemplu, era prieten apropiat cu Duke Ellington, Sarah Vaughan, Count Basie, Ella Fitzgerald, Bobby Short, Miles Davis și alți mari cântăreți de jazz. Duke Ellington chiar i-a cântat „La mulți ani!” la petrecerea de 5 ani. Pfff, mi se ridică părul pe mine numai când mă gândesc… cum e să îți cânte Duke Ellington la petrecerea de ziua ta?

De la soul la… operă

A crescut ascultând muzica soul cântată de Motown: Stax, James Brown, Aretha Franklin, Al Green, Stevie Wonder, Curtis Mayfield, Gladys Knight, The Isley Brothers și Gamble and Huff, iar acest lucru se vede ca influență în stilul său muzical. Mie îmi place mult că are influențe din mai multe genuri și că nici o melodie sau nici un album nu e la fel. Fiecare are propria poveste și propriul ritm, în funcție de starea lui de artist și de ceea ce se petrecea în viața lui atunci când a compus.

În copilărie, mergea adesea la Teatrul din New York, acolo unde lucra mama sa. Când aceasta a primit celebrul rol din The Jeffersons, familia s-a mutat la Los Angeles, unde Lenny a cântat timp de câțiva ani ani în Corul California Boys. A cântat, de asemenea, cu Metropolitan Opera și a făcut parte din artiștii care au interpretat Simfonia nr. 3 a lui Mahler, condusă de dirijorul Zubin Mehta, în cadrul Hollywood Bowl.

Înainte să ajungă să cânte operă, pe vremea când era copil, datorită conexiunilor părinților și a look-ului său interesant, a jucat în câteva reclame. A apărut în reclame și ca adult și cred că ne amintim toți brandul Absolut Vodka, de exemplu. Dar știți la ce nu va face niciodată Lenny reclamă? La lenjerie intimă! Nu pentru că ar fi vreun pudic (din contra), ci pentru că… nu poartă.

Își trăiește viața în mai multe locuri: într-o rulotă simplă de pe o plajă din Bahamas, fără prea multe haine, fără chei, fără bani, desculț, doar el, marea și instrumentele muzicale; într-un apartament din Paris; la ferma organică din Brazilia și, bineînțeles, în toată lumea, când e în turnee.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politică de confidențialitate.
I Accept

Primul album, înregistrat cu bani împrumutați

Când și-a început cariera, casele de discuri refuzau să semneze cu el, pe motiv că „It is not black enough”. A primit multe oferte financiare și propuneri de colaborare, însă toate veneau doar cu condiția ca el să își schimbe stilul muzical și să devină mai comercial. Nu mai trebuie să spun că le-a refuzat, nu?

Trăiam în mașină pe vremea aia. Nu aveam bani. Eram foarte tânăr. Tentația de a lua banii și de a accepta afacerea putea fi mare pentru oricine în acea situație, însă era pur și simplu ceva în mine care nu mă lăsa să fac asta. Simțeam că trebuie să fac altceva. Ce am eu de făcut, în stilul meu.

A înregistrat primul album, Let love rule, cu bani împrumutați de la tatăl său. S-a dus la Virgin Records într-o vineri, înainte de terminarea programului, a dat câteva probe, a înregistrat câte ceva și, până la urmă, a semnat un contract, chiar dacă oamenii ăia habar nu aveau în ce categorie să îl încadreze. Avea câte puțin din toate și suna al naibii de bine! Știau că tocmai dăduseră peste un adevărat talent!

Acum, când își înregistrează piesele, face mai mult decât să fie un solist într-un studio. Trage vocile atât pentru el, cât și pentru backing vocals și se ocupă personal de chitară, bass, tobe, keyboards și percuție. Instrumente la care a învățat singur să cânte. Este producătorul propriilor albume, 11 la număr până acum.

4 ani la rând, Premiul Grammy pentru Cel mai bun artist rock

A câștigat Premiul Grammy pentru cel mai bun Artist Rock patru ani la rând, din 1999 până în 2002. În 1999, pentru Fly Away, în 2000, pentru American Woman, în 2001, pentru Again și în 2002, pentru Dig in. Și uite așa a doborât un record și a stabilit noi standarde în categoria lui.

Dar nu au fost singurele premii, evident! A mai câștigat nenumărate premii la American Music Awards, MTV Video Music Awards, Radio Music Awards, Billboard Music Video Awards, BRIT Awards, ASCAP Pop Awards, Lunas del Auditorio, Microsoft Windows Media Innovation Awards, Blockbuster Entertainment Awards, UK Music Video Awards, NRJ Music Awards, DJ Awards, Black Reel Awards, Boston Society of Film Critics Awards.

A avut apariții și roluri în 15 filme: Star (2016–2017); Better Things (2016); Zoolander 2 (2016); Holy Ghost (2014); The Hunger Games: Catching Fire (2013); Lee Daniels’ The Butler (2013); The Hunger Games (2012); Entourage (2010); Precious (2009); The Diving Bell and the Butterfly (2007); Rebelde (2004); The Simpsons (2002); Being Mick (2001); Zoolander (2001); The Rugrats Movie (1998).

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politică de confidențialitate.
I Accept

Succesul înseamnă să fii un om de calitate și să fii integru

Cu toate acestea, este extrem de modest. Spune că a învățat de la mama lui că viața este un dar și că succesul înseamnă să fii un om de calitate și integru. Chiar dacă era o celebritate TV la acea vreme, mama lui se ocupa singură de gospodărie, fără menajere sau alt ajutor.

Nu a vrut niciodată să devină o celebritate, ci doar un muzician. A pus întotdeauna arta pe primul plan, fără să îi pese câte albume vinde sau câte stadioane umple. Și tot ce face are în centru dragostea.

A învățat și asta de la mama lui, cu care a avut o relație extrem de strânsă. Roxie s-a îmbolnăvit de cancer la un moment dat și și-a petrecut ultima perioadă din viață în spital. Pe 1 decembrie simțea că i-a venit sfârșitul. De abia putând să mai vorbească, a spus că refuză să moară tocmai în acea zi. Era ziua de naștere a nepoatei sale și nu voia ca Zoe să crească și să își amintească la fiecare zi de naștere că bunica ei a murit tocmai în acea zi. A murit la un sfert de oră după miezul nopții, pe 2 decembrie. Lenny a fost devastat și s-a aruncat în muzică și în muncă. A compus piesa Thinking about you în amintirea mamei sale.

Coleg de clasă cu Nicolas Cage și Slash

Imediat după ce a absolvit Liceul din Beverly Hills, a avut o perioadă, scurtă ce-i drept, în care și-a luat ca nume de scenă Romeo Blue. Bine că i-a trecut repede! Era înnebunit pe atunci după Prince și David Bowie și îi imita la greu, de la look până la muzică. Și evident, până la a-și alege un nume de scenă, așa cum au făcut și cele două legende ale muzicii.

Și dacă tot am amintit de perioada liceului, merită menționat aici că i-a avut colegi de clasă acolo pe Nicolas Cage și pe Slash. La liceu nu prea apuca să meargă la cursuri, pentru că participa la toate corurile și concertele posibile, iar în rest studia muzica și cânta încontinuu. Unul dintre profesorii lui care de abia l-a văzut la cursuri, i-a dat la final o notă de trecere și i-a spus: „Hai, pleacă de aici! Du-te și cântă la chitara aia a ta!”. Nah, când vezi talentul pur, trebuie să-l recunoști și să îl lași să se exprime, nu?

În 1990, a compus pentru Madonna celebra piesă Justify my love, care a creat multe controverse la acea vreme și care a dus la interzicerea videoclipului. Tot pe atunci, a refăcut, cu aprobarea lui Yoko Ono, melodia Give peace a chance, ca un tribut pentru John Lennon. De atunci, a tot compus și a colaborat cu nume grele din industria muzicală, printre care Mick Jagger, Michael Jackson, Prince, David Bowie, Slash, Erykah Badu, Angie Stone sau Jay-Z.

Designer, fotograf și… fermier?!

Este înnebunit după redecorări și se pricepe la asta atât de bine, încât, în 2016 și-a creat propria firmă de design interior. Și chiar restaurează case și le redecorează.

O altă mare pasiune a lui Lenny este fotografia, motiv pentru care a și colaborat de mai multe ori cu brandul Leica, cel care i-a și expus lucrările.

Mai este pasionat și de un stil de viață sănătos. Atât de sănătos, încât acum are și propria fermă de produse organice.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politică de confidențialitate.
I Accept

E atât de relaxat, încât într-o zi din anul 2000, a ieșit din casă așa cum obișnuia adesea, adică purtând haine lălâi, uzate și arătând cam neîngrijit. A fost arestat, pentru că semăna izbitor cu profilul unui jefuitor de bancă, așa cum a fost descris de un martor. Incidentul s-a lăsat cu… o melodie. Bank Robber Man, mai exact.

Ne despărțim și rămânem prieteni

Din 1987 până în 1993, Lenny a fost căsătorit cu actrița Lisa Bonet, sufletul lui pereche și cea care este în prezent soția lui Jason Momoa. Acum… să vă spun ceva! Eu nu înțeleg isteria cu Momoa. La fel cum nu simt absolut nimic plăcut când mă uit la bărbații ca el. Așa că eu rămân cuminte fan Lenny, din toate punctele de vedere.

Fiica lui Lenny este Zoe Kravitz, actriță, cântăreață și model, cu care are o relație foarte-foarte strânsă, așa cum a avut și el cu mama lui. Bine, și fosta lui soție a rămas în cele mai bune relații cu el. Atât de bune, încât acum petrec toți împreună o mare parte din timp și din activitățile de familie. Iar Jason și Lenny au devenit „buddies”.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politică de confidențialitate.
I Accept

Lenny a avut și o relație intensă cu actrița Nicole Kidman, cu care a ajuns până în punctul de a se logodi. S-au despărțit în cele din urmă, dar au rămas și ei foarte buni prieteni, așa cum a rămas cu toate fostele lui, de la Vanessa Paradis până la Adriana Lima. Și toate vorbesc extrem de frumos despre el. Lenny i-a dedicat lui Nicole Kidman piesa Lady, iar Nicole joacă acum alături de Zoe Kravitz în serialul Little big lies.

La începutul carierei sale, a făcut o declarație care mie mi-a plăcut foarte mult și care mi-a rămas întipărită în memorie:

Sunt muzician. Creez muzică. Cu toate astea, jurnaliștii mă întreabă doar despre viața mea amoroasă. Nu vor să știe ce compun. De ce nu mă întreabă despre muzica mea?

În numele… iubirii

Pe 1 decembrie 2011, a fost numit Ofițer al Ordre des Arts et des Lettres, de către Ministerul Culturii din Franța, acolo unde își petrece o mulțime de timp. În 2019, Națiunile Unite au ales piesa lui Here to love ca imn al luptei împotriva rasismului.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politică de confidențialitate.
I Accept

E unul dintre lucrurile care mi-au plăcut cel mai mult la Lenny de-a lungul timpului. Acest calm, această pace interioară și mesajul suprem de a face totul în numele iubirii. Să fim toleranți, să ne respectăm, să ne iubim, principii după care trăiesc și eu.

Și chiar dacă glumeam când eram tânără și voiam să mă căsătoresc cu Will Smith pentru zâmbetul ăla care topea toate inimile, când vine vorba de Lenny Kravitz… ei bine, să spunem doar că e așezat bine-mersi pe un piedestal, iar muzica lui e un binemeritat drog pentru mine.

Da, știu, aș putea scrie și vorbi despre Lenny Kravitz mult și bine! Așa că mai bine mă opresc azi aici, ca să mai păstrăm material cu el și pentru alte articole. Acum vă las să dați play acestui documentar de acum câțiva ani despre el, apoi să vă bucurați și voi de vocea inconfundabilă și de ritmurile unice ale lui Mister Kravitz, pe canalul lui de YouTube sau de Spotify!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politică de confidențialitate.
I Accept