Am purtat toată viața mea ochelari de vedere, așa că nu mi-a trebuit niciodată așa ceva. În anul în care m-am căsătorit, mi-am făcut operație laser la ochi, pentru că ajunsesem deja la dioptrii de -4,5. În plus, aveam de gând să rămân însărcinată și voiam să scap de mania asta a ochelarilor, pentru că deja vedeam cum îmi ia ăla micu` ochelarii de pe nas și mi-i aruncă pe jos. Întâmplarea a făcut ca în săptămâna în care mi-am făcut operația, la doar câteva zile după intervenția chirurgicală, să aflu că sunt însărcinată.

Renunțarea la ochelarii de vedere în urma operației și aflarea veștii că sunt însărcinată au dus automat la o mai mare atenție la sănătatea mea și a ochilor mei. Atunci am început să port pentru prima oară ochelari de soare. Habar nu aveam care sunt regulile de alegere a unei perechi de ochelari de soare sau că există măcar așa ceva, motiv pentru care am intrat în primul magazin oarecare și mi-am cumpărat pur și simplu niște ochelari de soare care îmi veneau mai bine. Da, știu, e îngrozitor! Dar cum am mai zis: nu știam că trebuie să aleg o pereche de ochelari de soare care să respecte niște norme minime de sănătate. Pe atunci credeam că ochelarii de soare sunt mai mult un accesoriu fain și că orice pereche de astfel de ochelari protejează, în mod normal, ochiul. Evident, nimic mai greșit!

După ce au început să îmi lăcrimeze ochii de zici că boceam în hohote toată ziua, de fiecare dată când îi purtam, am înțeles că ceva nu era în regulă. Așa că am început să mă documentez cu privire la tot ce înseamnă ochelari de soare, de la tipul de ramă și de lentilă, până la normele europene, factorii de protecție și brandurile avizate, cum e ăsta de aici. Am citit mult, am stat de vorbă cu medici oftalmologi și am căutat informații relevante și corecte despre tot ce înseamnă sănătatea ochiului din prisma ochelarilor de soare. Am aflat că există cinci categorii de ochelari de soare, de la categoria 0 la categoria 4, în funcție de cantitatea de lumină care trece prin lentilă; că lentilele trebuie să fie cu filtru polarizant și cu o protecție de 100% la ultraviolete; că trebuie să aibă inscripționată conformitatea europeană și categoria din care fac parte; că este recomandat să îi cumpărăm dintr-un loc specializat și de încredere, la recomandarea medicului oftalmolog.

Am înțeles atunci cât de important este să porți ochelarii corecți de soare și cât de tare îi poate dăuna sănătății niște ochelari luați de la primul magazin care-ți vine în cale. Mai mult, am înțeles cât de important este să le asigurăm și copiilor această protecție corectă, după primii 2-3 ani, și că ochelarii de soare nu sunt nici fiță, nici moft, nici simplu accesoriu. Ochelarii de soare fac și ar trebui să facă parte din stilul de viață al oricărei familii sănătoase!

Foto: leighton.co.uk