Cred că era prin 2008 când am organizat primul meu spectacol de stand-up comedy la Iași. Era o sală mare de 500 de persoane, iar cu câteva zile înainte de eveniment aveam doar câteva bilete vândute. Oamenii care veneau de la București să facă spectacol erau mega-panicați că vor face stand-up cu sala aia imensă aproape goală. Dar eu eram toată zen și zâmbitoare, ca de obicei. Știam ce pot eu să fac. Dar mai știam ceva, tot din experiență: că ieșenii mei sunt obișnuiți să își cumpere biletele fix în ultima clipă. În seara evenimentului, când mai aveam câteva sute bune de bilete la intrare, nu doar că le-am vândut pe toate imediat, dar au rămas mulți oameni pe dinafară, care nu au mai reușit să vadă spectacolul. Așa că dacă vreți să prindeți locuri și încă locuri bune la următoarele spectacole de stand-up, zic să fiți isteți și să le luați frumușel de pe acum!

Pe 26 mai vin la Iași 4 tipi tare dragi mie, ca să facă 2 spectacole de stand-up care promit să provoace hohote de râs mai zgomotoase decât avioanele ce vor face show la Hangariada! Pentru că acolo, la Hangariada, sunt așteptați Cristi Popesco, Sergiu Floroaia, Sorin Pârcălab și Toma Alexandru, cei 4 comedianți talentați care ne vor face să râdem la singurul festival de artă și zbor din România.

Eu una îi urmăresc și îndrăgesc încă de la începuturi și mă bucur că și-au unit forțele sub brandul Punchline Events. Le urmăresc spectacolele de stand-up de pe YouTube și mă asigur că nu ratez nici măcar o dată să îi văd live. Pentru că sunt ai naibii de buni, pentru că râd în hohote de fiecare dată când îi aud, pentru că avem atât de multă nevoie de terapie prin râs în viața noastră.

Chiar dacă m-am văzut cu ei luna trecută, când au avut spectacol la Iași, n-am apucat, din păcate, să le iau un interviu așa cum îmi place mie. Și cum băieții sunt mereu pe fugă cu spectacolele prin toată țara și chiar și în afară, se pare că e greu să îi prind suficient pentru un interviu. Poate doar dacă plec cu ei prin turneu! Cum ar fi? Poate mai încolo, când le-oi scrie biografia?!

Așa că, pentru moment, am pregătit 26 întrebări-fulger la care băieții au răspuns repede-repejor, cât să ne facă să îi cunoaștem mai bine și să ne dorim și mai mult să îi vedem live pe 26 mai la Hangariada!

26 întrebări în zbor

1. Andreea Marc: Hai să trecem prin 3 etape importante din viața ta: 1) Ce visai să devii când erai mic?; 2) Spre ce domeniu te-ai îndreptat când ai crescut?; 3) Cum te-ai apucat de stand-up?

Cristi: 1) Pilot de avion și spectator. Pilot de avion încă mi-ar plăcea să fiu, spectator nu prea mai apuc și nici nu se plătește grozav ca spectator. 2) Am facut de toate: vânzător, trader la bursă, traducător, operator calculator, contabil. Pe vremea mea nu prea se făcea videochat, că aș fi încercat și asta. Mi se pare un job captivant în care cunoști mulți oameni noi de pe mapamond. 3) Eu sunt timid și introvertit, dar ca orice timid introvertit îmi doream, paradoxal, să fiu faimos. Am rămas timid și introvertit.

Sergiu: Cosmonaut. Publicitate. Am văzut, mi-a plăcut, am urcat.

Sorin: 1) Astronaut; 2) Electronică; 3) Am auzit la TVR despre clubul de stand-up din București Cafe Deko. Și atunci a apărut ideea.

Toma: Cea mai veche amintire pe care o am este că am vrut să devin Făt-Frumos Milițian. Mai lucrez la partea cu milițianu’. Când am crescut, m-am orientat foarte rapid către desen, pentru că am descoperit că posed, fără nici un aport din partea-mi, talent la desen. Am insistat, am ajuns la Universitatea de Arhitectură și, pe parcurs, mi-am dat seama că îmi place mai mult să bucur oamenii și să primesc feedback instantaneu pe asta. Încă mai desenez, dacă aveți nevoie de ceva -> mache.ro.

2. Andreea Marc: Prima reprezentație a ta pe scena de stand-up a fost…

Cristi: Octombrie 2010. Aveam emoții imense, speram să mă calce troleul în drum spre club, să am o scuză bună să nu mai merg.

Sergiu: Praf. După standardele de acum.

Sorin: În 2006. La festivalul de Satiră și Umor de la Tîrgu Mureș. A fost decent. Aveam emoții foarte mari.

Toma: Mai puțin groaznică decât am crezut și cu siguranță cringe. Dar m-am simțit extraordinar. S-a întâmplat acum peste 13 ani, în Cafe DEKO, la Teatrul Național.

3. Andreea Marc: Ce-ai făcut cu primii bani câștigați din stand-up?

Cristi: Mă gândeam să-mi iau mașină, dar am intrat pe mobile.de și am aflat cu stupoare că o mașină costă mai mult decât 100 ron cât am făcut eu prima dată din stand-up.

Sergiu: Nu-mi mai aduc aminte. Cred că pentru că banii nu erau un obiectiv.

Sorin: Am trăit. (Am mâncat că sa nu mor și să pot să mai fac stand-up).

Toma: Mi-am plătit taxiul acasă în seara aia, probabil.

„Cheia e pe scenă”

4. Andreea Marc: Care e cea mai bună parte din meseria asta?

Cristi: Te trezești când vrei, n-ai șef, stai mult timp pe lângă Toma, te oprește lumea pe stradă să te întrebe dacă ai un foc.

Sergiu: Când se râde la ce vrei tu. Evident. Nu se compară nimic cu asta.

Sorin: Sunt multe părți bune. Exista un răspuns mult mai amuzant dar am ales unu simplu și sincer.

Toma: Cum am zis mai sus, feedbackul instantaneu din partea publicului. Și faptul că poți să dormi până la prânz.

5. Andreea Marc: Care e cea mai puțin bună parte din meseria asta?

Cristi: Uneori te saturi de glumele tale, trebuie să petreci mult timp pe lângă Sergiu Floroaia…

Sergiu: Când nu se râde la ce vrei tu?

Sorin: Drumurile lungi alături de colegii mei care le fac să pară și mai lungi.

Toma: Aș spune costul ascuns al vieții de comediant. Pare că te trezești la 12, te joci la calculator și apoi seara faci 20 minute pe scenă și aia e. În practică, e multă muncă în spate: să scrii material, să îți promovezi show-ul, să menții un profil pe social media, astfel încât să știe oamenii că exiști, firma pentru facturi etc. etc.

6. Andreea Marc: Ai vrut vreodată să renunți la stand-up?

Cristi: Pe la început, când aveam show-uri din alea proaste de se auzeau greierii în sală.

Sergiu: Cam odată pe săptămână sau la două săptămâni, dacă am o perioadă mai bună.

Sorin: De două ori până acum.

Toma: Nu, niciodată definitiv. Am avut perioade în care stand-up-ul a fost secundar altor activități, dar mereu am încercat să găsesc să urc pe o scenă.

7. Andreea Marc: Ce îi recomanzi cuiva care își dorește să facă stand-up comedy în România?

Cristi: Să nu se aștepte să facă bani peste noapte și să urce cât mai des pe scenă. Acolo e cheia.

Sergiu: Să facă. Să urce cât mai des.

Sorin: Nu recomand nimic. Nu există rețete.

Toma: Nu are legătură țara. Oriunde ar vrea să înceapă să facă stand-up, cea mai bună recomandare pe care o pot face este să înceapă să facă stand-up. Nu există substitut pentru orele pe scenă. Nu poți exersa acasă în fața oglinzii. Ca tehnică, singurul lucru important la început este să știi materialul. Să îl înveți și să îl știi pe dinafară. Atât. Alcoolul, ca în cazul tuturor problemelor, pare că ajută, dar de fapt nu.

„Contează foarte puțin glumele. Cel mai mult contează cum le spui”

8. Andreea Marc: Cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o în toată cariera ta de stand-up comedy:

Cristi: Dacă nu ești perseverent, nu iese.

Sergiu: Că toată cariera ta vei mai tot învăța.

Sorin: Că lumea e mică și oamenii sunt la fel în mare parte.

Toma: Contează foarte puțin glumele, cel mai mult contează cum le spui. Oamenii te plac pe tine și pentru tine vin a doua oară la show, nu să audă din nou glumele tale.

9. Andreea Marc: Pentru tine, cel mai bun comediant din România tuturor timpurilor este… Dar din afară?

Cristi: Nu există „cel mai bun comediant”. E o chestie subiectivă. Ce îmi place mie foarte mult s-ar putea să nu îți placă ție deloc. Din afară îmi plac mult Eddie Izzard, Brian Regan.

Sergiu: Eu. În curând și din afară.

Sorin: Nu există așa ceva. Există bucăți extraordinare în carierele multora. Dar nu există unul cel mai cel mai.

Toma: Nu știu să zic care e cel mai bun din România și nici nu cred că se poate face un astfel de clasament. Umorul e subiectiv. Pot spune care e cel mai prost – Cristi Popesco. Din afară, aceeași discuție. Personal, sunt mare fan Brian Regan.

10. Andreea Marc: Dacă n-ai fi comediant, ai face…

Cristi: Probabil aș fi tot la fostul meu job, în agenția de media planning sau prin vreo agenție de publicitate.

Sergiu: Șaorma, probabil.

Sorin: Aș fi găsit eu ceva de făcut. Cel mai probabil inginer electronist.

Toma: Grafică, comic books, animație și arhitectură prost.

11. Andreea Marc: Ai vrut întotdeauna, dar nu ai avut niciodată ocazia să…

Cristi: Să zbor cu un avion de vânătoare și sex cu mai mult de o femeie.

Sergiu: Să răspund la întrebarea asta.

Sorin: Să fac sex cu mama lui Sergiu. (Glumesc) N-am de-astea.

Toma: Să fiu putred de bogat. Cred cu tărie că banii aduc fericirea. Abia aștept să fiu bogat.

„Eram mai funny înainte să fac stand-up”

12. Andreea Marc: Cel mai memorabil mesaj de la un fan:

Cristi: Când mi-a scris Barack Obama să îl ajut cu un discurs. Da’ nu ne-am înțeles la bani și nu s-a mai întâmplat.

Sergiu: „Salut! Sunt un aproape fan.”

Sorin: Nu țin minte.

Toma: Am primit o pagină scrisă în Braille de la un fan nevăzător după un spectacol. Mi-a scris că vrea banii înapoi, că de unde a stat el nu se vedea nimic.

13. Andreea Marc: Cel mai stânjenitor moment pe scenă:

Cristi: Era unu’ beat în public care zicea că a mai auzit glumele și s-a ridicat nervos și s-a pornit spre scenă. Am crezut că vine să mă bată, dar a ieșit afară.

Sergiu: Nu-mi aduc aminte. L-am îngropat adânc.

Sorin: Ori nu vrea creierul să zică, ori n-am avut.

Toma: Aș spune povestea cu reflectorul în ochi de la sfârșitul specialului meu de stand-up „L’esprit de l’escalier”, disponibil GRATIS pe YouTube.

14. Andreea Marc: Cel mai nebunesc lucru pe care l-ai făcut ca să atragi atenția cuiva:

Cristi: Am scris în descrierea de pe Tinder că îmi plac florile și plimbările prin ploaie.

Sergiu: Probabil ceva prin liceu. Din nou. Memoria mea nu reține d-astea.

Sorin: Eram mai funny înainte să fac stand-up. Nu a fost nevoie să atrag atenția. O cam aveam.

Toma: Nu am făcut lucruri nebunești pentru a atrage atenția cuiva.

15. Andreea Marc: Ce te enervează cel mai tare la oamenii care îți urmăresc spectacolele?

Cristi: Publicul meu e super.

Sergiu: Că n-au toți Alzheimer ca să pot lucra mai mult timp la același material.

Sorin: Mă deranjează doar unii care au completări la orice zice omul de pe scenă.

Toma: Nu mă enervează, dar mă deranjează de multe ori când comentează în timp ce eu încerc să duc o poveste la bun sfârșit.

„Hei! Vrei să scuturăm împreună teiul lui Eminescu?”

16. Andreea Marc: Cel mai bun spectacol sau public de până acum

Cristi: În general, ies bine spectacolele din orașele mai mari, cu centre universitare. N-aș putea să pun degetul pe un anume spectacol, să spun că ăla a fost cel mai bun.

Sergiu: Nici în extrema asta nu țin minte.

Sorin: Timișoara – sala Capitol. Toamna lui 2018.

Toma: Sunt atât de multe bune, cine le mai ține evidența? Serios vorbind, pe măsură ce lumea te cunoaște mai bine, e mai ușor să iasă spectacole bune. Vezi întrebarea 8.

17. Andreea Marc: Ceva ce îți place mult, dar pe ceilalți îi enervează

Cristi: De departe, scobitul în nas!

Sergiu: Să aduc argumente din cărți.

Sorin: Nu știu ce-i enervează pe ceilalți.

Toma: Exercițiile mele de urlat din miezul nopții.

18. Andreea Marc: Dacă ai putea, ai da o lege ca în România să…

Cristi: Toate femeile (aproape) să poarte yoga pants.

Sergiu: N-ai voie să comentezi la mâncare când ești la restaurant.

Sorin: Refuz să intru în seriozitate.

Toma: Bătutul de covoare să devină ilegal. Dosar penal pentru deranjarea ordinii publice.

19. Andreea Marc: Prima glumă care îți vine în minte despre „zbor”

Cristi: Îmi place să beau până mă fac avion. Bum!

Sergiu: A trebuit să zbor de la Timișoara la București cu un avion d-ăla vechi. Deja îmi imaginam cum pică avionul și apar a doua zi știri în ziare cu ‘Azi în Timișoara, mâine-n toată țara’.

Sorin: Era una veche, cu unu’ pe care-l căca un porumbel și era bucuros că nu zboară vacile.

Toma: Puii care ajung la KFC nu pot să zboare deloc bine, pentru că au aripioare picante.

20. Andreea Marc: Cea mai bună replică de agățat o tipă din Iași:

Cristi: Hei! Vrei să scuturăm împreună teiul lui Eminescu?

Sergiu: Nu știu. Nu cunosc. Am o iubită acasă.

Sorin: Putem doar să ne imaginăm că dacă ar fi, ar și funcționa.

Toma: Eu nu agăț.

21. Andreea Marc: Dacă ai fi femeie, cu cine dintre ceilalți trei colegi ți-ai dori să fii? De ce?

Cristi: Cu Toma Alexandru. E un băiat așezat, stabil emoțional, foarte îndemânatic cu mâinile.

Sergiu: Cu toți deodată. Așa-s eu mai nebună.

Sorin: Îmi repugnă imaginea asta 😉

Toma: Haha. Nu.

„Iași: Oameni faini, show-uri bune, 3x femei frumoase.”

22. Andreea Marc: Ai obiceiul să…

Cristi: Mă scobesc în nas.

Sergiu: Termin propozițiile altora.

Sorin: Verific de două ori. Uși, geamuri închise. (Înainte să fac o spargere)

Toma: ….

23. Andreea Marc: Oamenii nu știu despre tine că…

Cristi: La un moment dat am început un blog de streetfashion inspirat de thesartorialist.com

Sergiu: Termin propozițiile altora.

Sorin: Oamenii nu știu multe despre mine. Și e bine așa. Nici eu nu știu multe despre ei.

Toma: Am secrete.

24. Andreea Marc: Cum ți se pare publicul din Iași, comparativ cu publicul din alte orașe mari ale țării?

Cristi: Iași e în top 3 orașe la stand-up.

Sergiu: E mișto. Cel puțin la fel ca în celelalte orașe mari.

Sorin: În general, în orașele mari e un public foarte bun.

Toma: La fel de bun.

25. Andreea Marc: Cinci lucruri la care te gândești când spui Iași

Cristi: Iubita mea, părinții ei, fratele ei, nepoatele ei, teiul lui Eminescu.

Sergiu: Când spun Iași, mă gândesc la ce vreau să spun. Și e maximum un singur lucru. Eu nu pot să mă gândesc la cinci lucruri deodată, nici dacă mă bați.

Sorin: Oameni faini, show-uri bune, 3x femei frumoase.

Toma: Nu mă gândesc la cinci lucruri nici când îmi spui să mă gândesc la forme geometrice. Îmi place la Iași, când vine vorba de Iași mă gândesc pozitiv la publicul tânăr și fain, iar negativ la drumul cu mașina până acolo. Urăsc E85 cu o bandă jumate!

26. Andreea Marc: Ce le pregătiți oamenilor care vor veni pe 26 mai la show-ul de stand-up comedy de la Hangariada?

Cristi: Glume pe care sperăm că nu le știu deja.

Sergiu: Glume.

Sorin: Vedem!

Toma: Artificii, un dinozaur robot, avem un pitic care jonglează cu lanțuri în flăcări, Sorin știe primele 50 de decimale de la PI și le recită pe un monociclu, și Sergiu ne arată și tatuajele secrete. În rest, niște stand-up.

Ei, acum că ați citit interviul-fulger și ați intrat în atmosferă, zic să fiu fată de comitet și să vă las exact linkurile de unde vă puteți lua biletele pentru unul dintre cele două spectacole de stand-up comedy ale băieților, în cadrul Hangariada:

Bilete Show 1, ora 18:00
Bilete Show 2, ora 20:30

Gata, ne vedem pe 26 mai la Hangariada, cu Cristi, Sergiu, Sorin și Toma! Bineînțeles, după ce votăm, ca să putem să râdem și mai bine!