V-a contrariat titlul? Citiți mai departe! De curând, un articol a făcut furori pe internet. Era vorba de niște tinere până în 30 de ani din Statele Unite ale Americii, care au decis să fie sterilizate, pentru a nu avea copii. Pur și simplu, au declarat că fie nu se văd în postura de mamă, fie își doresc mai mult o carieră, încât au ales să elimine orice risc de a rămâne însărcinate. Cum era de așteptat, oameni din toată lumea au sărit cu gura pe ele, judecându-le ca fiind egoiste, inumane și adresându-le tot felul de apelative dure.

Chiar cu o zi înainte să apară acel articol, aveam o discuție cu cineva pe această temă. Mi-a spus că un copil este cea mai mare bucurie a unei femei și că nu înțelege cum unele femei aleg să nu facă niciodată copii. Că are chiar colege de birou cu vârste înaintate care au decis să nu aibă copii, pentru că… nu își doresc.

Acum, știu și eu ce bucurie mi-a adus Rebeca și cum mă face să mă simt în fiecare zi. Dar de ce să judecăm acele femei care pur și simplu își doresc altceva de la viață? De ce să le blamăm și să aruncăm cu pietre în ele, făcându-le în toate felurile? De ce nu poate fi cineva altfel decât noi?

Cunosc și eu femei care mi-au mărturisit că nu se văd în stare de a fi mame și nici măcar nu își doresc acest lucru. Nu pot vorbi cu oricine despre acest subiect, pentru că le sare lumea în cap și le face cu ou și cu oțet. În schimb, ele se concentrează pe alte lucruri și aduc îmbunătățiri lumii înconjurătoare. Poate își dedică timpul tocmai ca să facă ceva util pentru ca părinții să își crească mai bine copiii. Poate că pur și simplu nu sunt făcute pentru asta și, decât să facă un copil de care să nu poată aibă grijă sau pe care să nu îl poată ajuta să se dezvolte corect, le lasă pe femeile mai capabile să facă asta. Pentru că e mai bine să NU faci un copil nedorit, căruia să nu îi oferi atenție și dragoste, decât să faci copii de care să nu ai grijă.

Eu respect decizia acestor femei și le admir pentru curajul de a afirma că nu sunt în stare să facă și să crească un copil. Din egoism, din incompetență, din nevoință. Nu contează care sunt motivele lor, ci decizia de a nu popula lumea cu idioți și neadaptați este de apreciat din partea mea. Poate că atunci când vor trece peste 30 sau 40 de ani, lucrurile se vor schimba și își vor schimba dorințele și prioritățile și vor regreta că vor fi sterile. E treaba lor. Dar, acum, au înțeles că își pot concentra efortul în altă parte și că pur și simplu nu vor fi mame bune.

Acum, sincer, cu ce face o femeie care bea și își bate copiii una mai bună decât o femeie care decide să nu facă deloc copii? Cu ce face o femeie care naște copii doar pentru ajutor social sau pentru că ”dă bine public” mai bună decât una care nu vrea să strice viața cuiva și să fie un exemplu negativ pentru copiii săi?

Foto: mome.me