Astăzi continuăm poveștile artistelor născute în luna martie, cu 4 voci una și una!

 

Lady Gaga, 28 martie 1986, New York

Evident, ăsta nu e numele ei real. Cel din buletin este Stefani Joanne Angelina Germanotta, iar acest nume de scenă l-a ales printr-un typo dintr-un sms, când managerul ei a vrut să scrie Radio GaGa de la Queen și, cumva, a ieșit Lady Gaga. Lui Stefani i-a plăcut atât de mult, încât i-a trimis un sms înapoi și i-a zis că din acel moment se va numi Lady Gaga. 

A mers la școli de muzică, inclusiv Julliard, specializându-se pe muzica clasică, dar a renunțat la facultate ca să aibă grijă de cariera ei muzicală. Mulți ani a stat în umbră și a compus piese pentru alți artiști, ca Britney Spears, Jennifer Lopez, Fergie sau Pussycat Dolls. Până într-o zi când Akon i-a sugerat că are o voce prea bună ca să nu devină chiar ea o artistă de mare succes. 

Are o soră mai mică, ce lucrează în industria de fashion și care i-a creat până acum unele dintre celebrele sale vestimentații. Cred că ne amintim toți de „rochia” din fleici de carne pe care a purtat-o la VMA în 2010!

Are o relație specială cu fanii săi, cărora li se adresează cu „My little monsters”. La una dintre lansările sale de album, când dădea autografe și coada de afară era interminabilă, Gaga a comandat pizza în valoare de 1000 de dolari pentru fanii care au așteptat atât de mult să o vadă.

Înainte să devină faimoasă, a avut o relație toxică cu un bărbat care i-a spus că nu va reuși niciodată să aibă succes, să câștige premii Grammy și să compună hituri care să ajungă pe locul 1. După ce a ieșit din acea relație, le-a făcut pe toate și și-a demonstrat în primul rând ei cât de multe poate să facă. A scris piesa Born this way în doar 10 minute, iar melodia s-a vândut instant în peste un milion de exemplare, în primele 6 zile. 

La Universitatea din Carolina de Sud, există un curs intitulat „Lady Gaga și sociologia faimei”. Îi plac la nebunie tatuajele, are 14 și mai multe în plan, dar toate sunt pe partea stângă a corpului ei, pentru că i-a promis tatălui său că va rămâne mereu măcar pe jumătate normală. 

Cred că prima dată când am auzit-o cu adevărat pe Lady Gaga a fost în momentul în care a scos un album jazz cu Tony Bennett, pe care îl ador. Iar Shallow, una dintre cele mai recente piese ale sale, este pe repeat de fiecare dată când o ascult, chiar dacă încă nu am apucat să văd filmul.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politică de confidențialitate.
I Accept

 

Celine Dion, 30 martie 1968, Canada

Am recunoscut întotdeauna că are o voce extraordinară, dar nu mi-a plăcut niciodată Celine Dion. Acum, cu atât mai mult, când mi-am creat această amintire. Dar dacă nu îmi place mie, nu înseamnă că nu avem de învățat o mulțime de lucruri din viața ei.

Celine este cea mai mică dintre cei 14 copii din familia Dion, o familie pe cât de modestă, pe atât de unită. A cântat prima dată în fața unui public la nunta fratelui său, pe când avea doar 5 ani. A continuat să cânte și să își dezvolte vocea în barul deținut de familia sa, până la vârsta de 12 ani, când ea, mama sa și fratele său au compus o melodie și au trimis-o către managerul René Angélil. Acesta a fost atât de mișcat de vocea lui Celine și de frumusețea cântecului, încât a plâns și și-a amanetat propria casă, pentru a obține banii de finanțare a albumului de debut. 

Albumul a avut un mare succes în Canada, iar Celine a început să călătorească și să participe la diferite concursuri de muzică, unde câștiga de fiecare dată. A câștigat inclusiv Eurovision. Dar cânta doar în franceză, ceea ce o limita doar la un anumit public. Când l-a văzut cântând pe Michael Jackson, i-a spus lui René că își dorește și ea o asemenea faimă la nivel internațional, așa că s-a pus pe treabă și a început să învețe serios limba engleză. 

După ce a cântat pe coloana sonoră a filmului Frumoasa și Bestia, pentru care a și câștigat un premiu Grammy, Celine a lansat în 1993 un al doilea album în limba engleză. Piesa The power of love a ajuns imediat pe locul 1 în SUA, Canada și Australia, devenind una dintre piesele de dragoste de referință. Dar adevăratul succes vine în 1996, când lansează albumul Falling into you, care a devenit unul dintre cele mai bine vândute albume din istorie, aducându-i artistei nenumărate premii. 

Tot la capitolul „Unul dintre cele mai bine vândute” stă și hitul My heart will go on, coloana sonoră din 1997 a filmului Titanic, probabil cea mai cunoscută melodie cântată de Celine Dion. Ce e extrem de interesant la piesa asta este că a fost înregistrată cap-coadă de la prima variantă, fără să fie nevoie de duble, modificări sau alte efecte. 

Până în 2019, a susținut numeroase concerte în Las Vegas, reușind să seteze cele mai înalte standarde dintre toate showurile de acolo. După 8 ani, spectacolul ei a fost declarat cel mai profitabil show din Vegas de la Elvis încoace.

Este una dintre cele mai premiate artiste ale tuturor timpurilor, dar și una dintre cântărețele care au cântat, de-a lungul vremii, în cele mai multe limbi posibile: franceză, engleză, japoneză, spaniolă, germană, italiană, mandarină și chineză.

Pe plan personal, Celine a devenit soția lui René, cu care a încercat ani de zile să rămână însărcinată. A apelat la toate metodele posibile, iar în 2001 a dat naștere, în sfârșit unui fiu, care este, în prezent, tot muzician. În 2010, a născut încă doi băieți gemeni. În 2016, soțul său a murit de cancer. În urmă cu doar doi ani, în 2014, artista își pierdea fratele, tot din cauza cancerului.

Și ca să nu încheiem povestea cu lucruri tragice… știi vorba aia cu femeile care iubesc pantofii? Ei, Celine a dus-o la un alt nivel, pentru că are în total aproximativ 10.000 de perechi de încălțăminte, toate ordonate digital, după culoare și stil. 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politică de confidențialitate.
I Accept

 

Tracy Chapman, 30 martie 1964, Ohio

Tracy poate că nu are o istorie atât de palpitantă ca a celorlalte artiste de mai sus, dar are o voce incredibilă, pe care trebuie să o asculți. Încă am caseta cu ea și încă mă topesc de fiecare dată când începe să cânte. 

Tracy a fost crescută de mama ei, a învățat foarte bine, a studiat antropologia și cultura africană, dar a fost de mică pasionată de muzică. Mama sa i-a observat talentul și a încurajat-o să cânte. 

În 1986, un prieten de-ai tatălui său i-a făcut cunoștință cu un manager de la o casă de discuri, care a fost extrem de încântat de vocea ei și de stilul său unic. În 1988, apare primul său album, care ajunge imediat pe primul loc și îi aduce trei premii Grammy: cel mai bun nou artist, cea mai bună artistă pop și cel mai bun album contemporan folk. De pe acest album, cele mai cunoscute piese sunt Fast car, Baby, can I hold you tonight și Talkin` bout a revolution. Următorul album de succes vine în 1995, când apare și celebra piesă Give me one reason.

Este o activistă puternică și se implică foarte mult în tot felul de activități și programe ale ONG-urilor, în special cele care luptă împotriva HIV. Ține foarte mult la separarea dintre viața profesională și cea personală, motiv pentru care nu și-a dezvăluit niciodată orientarea sexuală sau numele celor cu care se afla în relații. Poate și de aceea a preferat în ultimii ani să stea departe de lumina reflectoarelor și titlurile tabloidelor.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politică de confidențialitate.
I Accept

 

Norah Jones, 30 martie 1979, New York

Am lăsat-o la urmă pe Geetali Norah Jones Shankar, pentru că este preferata mea dintre toate artistele de aici. O ascult aproape zilnic, pentru că vocea ei are acel-ceva care mă liniștește și care mă face să zâmbesc

Este fiica lui Sue Jones, o producătoare americană specializată pe industria de concerte și Ravi Shankar, unul dintre cei mai mari artiști indieni. A fost crescută doar de mama sa, care a înconjurat-o de mică cu muzică bună și a „expus-o” colecției personale de aur. Nu i-a plăcut niciodată să se vorbească despre ea ca fiind fiica lui Ravi Shankar, pentru că a vrut să demonstreze lumii că poate reuși cu forțele proprii. 

A câștigat primele premii în timpul liceului, când a participat la mai multe concursuri de jazz. Este perioada în care începe să ia lecții de canto, se înscrie în corul școlii și își dezvoltă pasiunea pentru pian și saxofon. A urmat același liceu la care a mers și Erykah Badu, după care a făcut doar doi ani de facultate, studiind jazz și pian. În 1999, renunță la facultate și se mută în Manhattan, unde începe să cânte pe scena muzicii underground, alături de unele dintre cele mai bune voci de acolo, care i-au devenit ulterior backing vocals în trupa sa. 

În noaptea aniversării celor 21 de ani, un vânător de talente din industria muzicală a observat-o pe Norah și i-a dus un demo la una dintre casele de discuri de jazz cu care lucra. A semnat imediat un contract cu casa de discuri, iar în 2002 lansa primul ei album, Come away with me. Albumul s-a vândut în peste 20 milioane de exemplare în toată lumea și i-a adus cântăreței 6 premii Grammy, printre care și Artistul Anului

De atunci, nu s-a oprit din compus, din cântat, din scos album după album și hit după hit. Nu s-a oprit nici din câștigat, atât bani și premii, cât și inimile noastre. A primit 9 premii Grammy, 5 premii Billboard Music și 4 premii World Music. 

Își ține viața personală extrem de privată, fiind una dintre cele mai ascunse celebrități. După o relație de 7 ani cu muzicianul Lee Alexander, s-a căsătorit cu un alt muzician, pe nume Pete Remm, căruia i-a ascuns identitatea o bună perioadă de timp. Au împreună doi copii și duc o viață frumoasă, cu multă muzică bună, cât mai departe de ochii publici. 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politică de confidențialitate.
I Accept

Te las să te gândești la toate aceste povești și la lecțiile pe care alegi să le înveți tu din ele, în acest punct al vieții tale. Și ce merge cel mai bine pe fundal, dacă nu puțină muzică bună?

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politică de confidențialitate.
I Accept

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politică de confidențialitate.
I Accept

Nu uita să îmi lași un comentariu și să îmi spui care e povestea ta preferată!