Zilele trecute eram în mall cu Rebeca, la o înghețată. Deodată, întorc capul și o văd pe Andra Botez, împingând căruțul în care se afla Flavia, fiica sa. Era prima dată când o vedeam pe Andra cu căruțul, pentru că, până acum, Flavia a stat într-unul din acele sisteme ergonomice de purtat copiii. Însă, nu era doar asta schimbat la Andra. Cei care o cunosc știu că Andra este cea mai dulce persoană de pe Pământ, extrem de caldă, prietenoasă, cu bun simț și tot tacâmul. De data asta, Andra era șocată și supărată.

A trecut în grabă, salutându-mă și explicându-mi cu tristețe că există oameni care nu acceptă scuzele și care nu înțeleg conceptul de a-ți plimba copilul în cărucior. Era mișcată rău de ceea ce tocmai i se întâmplase, iar eu nu prea înțelegeam ce e. Din păcate, am înțeles imediat, pentru că în urma ei venea o familie, tată, mamă și fiu adolescent, care… o înjurau pe Andra.

Tatăl mergea țanțoș înainte, extrem de încruntat, țipând după Andra: „Du-te de aici, proasta dracului!”. Am înlemnit! Nu-mi venea să cred că un bărbat poate să vorbească în halul ăsta cu o femeie. Nu știam ce este mai deranjant: atitudinea și cuvintele lui jignitoare, faptul că soția lui a tăcut mâlc pe toată perioada incidentului sau că fiul rânjea disprețuitor, arătându-și mândria față de tatăl său „bărbat”, modelul său care îi arată că așa trebuie să te comporți cu o femeie.

După ce s-a liniștit un pic, Andra mi-a scris pe Facebook și mi-a explicat care a fost faza cu acel om. Pentru că era aglomerat și nu voia să deranjeze pe nimeni, Andra le-a cerut scuze acelor oameni când s-a apropiat de ei, ca să poată trece. Doar că, fix atunci el s-a oprit și s-a întors, iar căruțul i-a atins piciorul. Andra i-a cerut scuze din nou, pe același ton politicos care o caracterizează însă, în acea clipă, bărbatul a început să vorbească urât cu ea: „Da` chiar vrei să-mi scoți pantofii din picioare? Unde te uiți, inconștiento?”. Andra i-a cerut iar și iar scuze, încercând să îi explice că e aglomerat, că l-a anunțat dinainte că voia să treacă pe lângă el, că nu a avut vreo intenție rea. Dar, nimic! Omul era foarte deranjat că a fost atins ușor de un căruț cu un copil în el și că o mamă tânără a îndrăznit așa ceva.

Am întrebat-o pe Andra dacă pot să scriu un articol pe blog despre cele întâmplate și chiar s-a bucurat să fac asta, pentru că astfel de povești trebuie spuse, arătate cu degetul și, mai ales, oprite. Am decis să public articolul chiar de 8 martie, ca o paralelă între cum ar trebui și cum se comportă de fapt unii așa-ziși bărbați cu femeile. Să sperăm că sunt doar cazuri rare și să luăm atitudine împotriva lor de fiecare dată când se întâmplă.

La mulți ani, doamnelor! Și nu lăsați niciodată un astfel de specimen să vă afecteze!

Foto: viralsolutions.net