Am avut mari emoții pentru ziua de sâmbătă. Nu, nu pentru echipa de organizare sau pentru program. Îi cunosc de ani de zile pe Matei și pe Victoria de la Școala de Ghizi și Asociația Turistică Ghizii României și știu prea bine ce le poate pielea și că pot avea încredere totală în ei când vine vorba de turism. Am avut emoții din cauza vremii crunte din ultimele zile și am sperat până în ultima clipă să avem parte de soare și vreme bună la turul de oraș organizat special pentru blogosfera ieșeană din Kooperativa 2.0. Și am avut mare noroc, pentru că sâmbăta asta ne-a prins cu soare și voie bună, așa că ne-am putut bucura de un Iași Blogging Tour așa cum ni l-am dorit.
Mai fusesem în tur de Iași pe vremea când lucram și eu în turism, însă trebuie să spun că de fiecare dată e altfel! De fiecare dată vezi ceva diferit, auzi lucruri wow și, mai presus de toate, socializezi cu oameni faini. Pentru că toți bloggerii ieșeni din Kooperativa 2.0 sunt oameni minunați, cu care te simți bine și cu care poți face lucruri mărețe în Iași. Aviz companiilor care vor să lucreze cu noi!
Dar să revenim la turul de oraș organizat sâmbătă de Școala de Ghizi Iași și de Asociația Turistică Ghizii României pentru blogosfera locală. Peste 30 de bloggeri ne-am instalat sâmbătă dimineață, la ora 9:30, în fața Teatrului Național, cu papion sau cravată, după caz, cafea, zâmbete, poftă de aventură și multe întrebări despre Iași. I-am cunoscut mai bine pe Matei Marian, Victoria Bejan și Alexandru David, cei trei ghizi care urmau să ne îndrume pașii în următoarele ore spre incursiunea noastră turistică.
Primul obiectiv: Teatrul Național „Vasile Alecsandri”. Fără doar și poate, este un loc înconjurat de istorie și de cultură, dar și un loc excepțional prin arhitectură și detalii. Nu degeaba a fost inclus în topurile celor mai frumoase teatre din lume. Iar dacă până acum am fost în Teatrul Național pentru a vedea piese de teatru sau pentru a participa la evenimente culturale, acum am avut șansa de a vedea sala de spectacole pregătită pentru repetiții și, totodată, șansa de a afla lucruri din spatele cortinei. Locul arată pur și simplu maiestuos și plin de potențial, dar, personal, simt că acolo lipsește puțin zâmbet și ceva deschidere.
Următoarea oprire: Primăria Iași! Nu, nu vă faceți speranțe deșarte! Nu am putut intra, chiar dacă s-a făcut dinainte cerere pentru vizitare. Ne chinuim de prin 2008 să intrăm cu blogosfera în Primărie și nu am reușit nici până acum. Cu toate acestea, am ascultat niște povești tare interesante spuse de Victoria în fața Primăriei și am aflat de la ea o mulțime de informații apetisante. Nu, nu cu caracter politic! Au fost multe povești din istoria acestei clădiri impresionante, care merită din plin spuse, auzite și promovate. Victoria m-a făcut să îmi imaginez cum erau odată petrecerile date aici, cum veneau domnițele cu trăsura și cum arăta Iașul de odinioară pe această Uliță a Boierilor, actualul Bulevard Ștefan cel Mare.
Al treilea obiectiv turistic: Catedrala Romano-Catolică. Fiind catolică, m-am simțit ca acasă, mai ales că am fost primiți cu aceeași deschidere cu care ne-a obișnuit ghidul Catedralei, domnul Emil Bejan. Pus întotdeauna pe glume, ne-a povestit cu umor și multă răbdare ce semnifică fiecare lucru din biserică, cum a fost construită catedrala, cât de faimoasă este orga, cum se desfășoară lucrurile pe acolo, ne-a arătat Memorialul Anton Durcovici, iar apoi am urcat în balcon, de unde am putut vedea Iașul la înălțime. Se întâmplă multe lucruri faine pe acolo și sper ca din ce în ce mai multă lume să afle despre ele: Centrul Diecezan Caritas, Centrul Don Bosco (unde am făcut și eu voluntariat pe perioada facultății), Corul Juvenes Ecclesiae (din care nu am făcut parte, pentru că nu am voce, deși mi-ar fi plăcut teribil), Asociația Cercetașii României (unde o vom înscrie pe Rebeca după ce împlinește cinci ani) sau Grădinița Surorile Providenței (unde am înscris-o deja pe Rebeca și am scris despre asta aici).
Al patrulea obiectiv turistic s-a lăsat un pic așteptat, pentru că am făcut o pauză scurtă de energizare pe Bulevardul Ștefan cel Mare, mai cu un covrig, mai cu o cafea de la Teo’s Cafe, cafeaua mea de suflet din oraș. După aceasta, am ajuns în fața Casei Dosoftei, acolo unde Alex ne-a povestit în amănunt întreaga istorie și controversele legate de această clădire impresionantă. E un loc pe care multă lume îl ocolește, deși e în drumul majorității. Eu una vă recomand din plin să vizitați Casa Dosoftei și să îi aflați secretele și comorile!
Al cincilea obiectiv turistic, Palatul Culturii, a fost piesa de rezistență a evenimentului, locul pe care așteptam de ani de zile să îl revăd și, mai ales, să îl descopăr după reabilitare. Noroc de fondurile de la Ministerul Culturii care au permis refacerea lui și posibilitatea noastră de a-l vizita în 2016! Matei a mărit un pic suspansul și ne-a ținut un pic în fața Palatului, cât ne-a povestit despre statuia controversată a lui Ștefan cel Mare și despre exteriorul Palatului. Apropos, știați că Palatul Culturii din Iași este ultima clădire din lume construită în stil neogotic?
După multe râsete, dar și multe informații atractive, am intrat în sfârșit în Palat. Vizita s-a lăsat cu multe ”wow-uri”, în timp ce ascultam ghidul și făceam o mulțime de fotografii. Am intrat în mai multe săli și am putut descoperi camere diferite, ca stil și ca funcționalitate. Bineînțeles, nu am intrat în toate cele 240 de camere ale Palatului, dar sper să revenim și să vedem și mai mult din Palat.
Cea mai faină vizită din Palatul Culturii a fost sus, în turn, unde se află faimosul ceas, care cântă Hora Unirii la fiecare fix de oră. Întâlnirea cu Ion Cristea, omul care are grijă de decenii întregi ca orologiul să sune corect și să funcționeze bine, a fost de departe una extrem de emoționantă și plină de povești faine. În plus, faptul că am reușit să intrăm în turn, să vedem mecanismul prin care funcționează ceasul, să vedem Iașul din turnul Palatului, să îi cunoaștem pe oamenii din spatele ”spectacolului” și să intrăm în exclusivitate în Palatul Culturii într-un tur dedicat blogosferei ieșene a fost cu adevărat remarcabil.
Pe 27 aprilie 2016, Palatul Culturii își va deschide porțile pentru publicul larg. În prima zi de funcționare, toți vizitatorii vor putea intra gratuit în Palat, într-un eveniment intitulat Ziua Porților Deschise la Palatul Culturii. Începând cu 28 aprilie 2016, toate intrările se vor face pe bază de bilet, iar toate tarifele și informațiile pot fi aflate cu ușurință de pe site-ul Palatului. Vă îndemn să mergeți cu încredere și să vizitați Palatul Culturii, pentru că aveți ce vedea! Eu una sunt extrem de bucuroasă că un simbol atât de important pentru Iași poate fi, în sfârșit, vizitat din nou!
La sfârșitul turului de oraș ne-am oprit să mâncăm într-un loc care s-a potrivit la perfecție cu ideea de Uliță a Boierilor și cu voia bună a bloggerilor ieșeni: Cârciuma Veche. Deschis doar de o lună pe Bulevardul Ștefan cel Mare, restaurantul te îmbie prin denumirile creative și amuzante din meniu, prin muzica de petrecere, atmosfera veselă și personalul cald și primitor.
Am aflat o mulțime de lucruri interesante despre Iași de la fiecare dintre cei trei ghizi, Matei, Victoria și Alex. Le-aș putea înșira aici prin zeci de articole sau v-aș putea recomanda să trăiți pe propria piele această experiență inedită de turist în Iași. Așa că, fie că vreți să mergeți voi într-un tur de oraș, fie că aveți nevoie de un ghid pentru prieteni și cunoștințe, vă recomand din plin să apelați cu încredere la Școala de Ghizi Iași și Asociația Turistică Ghizii României. Veți avea parte de un tur de oraș memorabil și veți vedea cum ghizii de aici vi se vor duce fix la inimă.
Mulțumesc Matei, Victoria și Alex pentru o super-experiență! Mulțumesc bloggerilor ieșeni pentru participare și implicare! Mulțumesc fotografilor noștri, Constantin Ciobanu și Victor Cojocaru, pentru marcarea amintirilor frumoase! Mulțumesc instituțiilor care ne-au primit în vizită și au acceptat promovarea lor pe blogurile noastre!
O să-i placă mult Rebecăi la cercetași. Am făcut cercetășie acolo 2 ani, liderii sunt fantastici. Iar Palatul Culturii arată absolut minunat, abia aștept să-l văd când vin acasă în mai. Uff, ultima ieșire cu bloggerii de care-mi amintesc a fost la Cai de Vai, ce bine că v-ați pus pe reînviat comunitatea de bloggeri. Have fun!
Ouch, *Cai de Vis. Să nu-i spuneți lui Vlad hehe