De ce fac asta?
De câțiva ani încoace, de ziua mea de naștere, îmi place să ofer eu cadouri altora. Bine, îmi place să ofer în fiecare zi, dar simt că bucuria e mai mare cu precădere în acea zi. Pentru că fiecare reacție de mulțumire a unui om atunci când îi ofer un cadou e de fapt un cadou de zece ori mai mare pe care mi-l fac mie. În plus, îmi iubesc atât de mult viața, încât fac tot ce-mi stă în putință ca ziua mea să fie în fiecare zi și să mă bucur de mine zilnic. Așa că de ce să nu fac ceva cu adevărat special atunci când chiar e ziua mea de naștere?
Dacă tot spune Neti Sandu că ăsta e anul meu special și eu chiar simt că e anul în care am renăscut, am hotărât ca de data aceasta, de ziua mea, să ofer cadou… viață. Nu, stați liniștiți, nu mă apuc de făcut alți copii! Vreau să ofer șansa la viață, plus multe alte cadouri, despre care vă voi vorbi acuși.
Ideea e că în ultimii ani am pierdut foarte mulți oameni. Și de fiecare dată ne-am mobilizat în număr mai mare sau mai mic să donăm sânge. Dar, din păcate, în unele cazuri, a fost prea târziu. Pentru că sângele ar fi trebuit să fie deja acolo, dacă fiecare dintre noi am fi mers să donăm din timp, înainte să se întâmple ceva rău. Unii oameni poate ar fi trăit azi, dacă am fi fost mai responsabili și dacă ne-am fi făcut timp să mergem să donăm pur și simplu sânge. Cu siguranță nu mai putem face nimic pentru cei care au plecat de lângă noi, însă putem face din plin pentru cei care sunt încă în viață și pot ajunge în orice moment în stare critică, pe un pat de spital. Și poate fi oricine din jurul tău, din familia ta, dintre prietenii tăi. Și știi ce e culmea? Că poți fi chiar tu! Și sunt sigură că ți-ar plăcea să existe rezerve suficiente de sânge, care să îți fie administrate la timp.
Moartea Ralucăi m-a marcat teribil, așa cum ne-a marcat pe toți, de altfel. Pe lângă durerea groaznică pe care am simțit-o, mi-am dat seama apoi că i se putea întâmpla oricăruia dintre noi. A fost momentul în care am conștientizat mai mult ca niciodată cum se poate termina totul în doar o singură secundă. A fost momentul în care mi-am jurat că voi face tot ce îmi stă în putință să previn astfel de situații și să ofer pe cât posibil cât mai multe șanse la viață. Să fiu OM și să îndemn cât mai mulți oameni să facă la fel!
100 de donatori. 100 de cadouri. 100 de vieți
Așa a luat naștere și ideea de #DonatOM, prin care anul acesta îmi serbez ziua de naștere la… Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iași. Asta nu înseamnă că de ziua mea voi dona singură sânge și aia e. Din contră, mă aștept să veniți 100 de oameni la Centru (atât cât se poate dona optim într-o zi), să îmi spuneți personal „La mulți ani!” și să îmi dați acolo cadoul. Cum care cadou? Faptul că donați sânge fix de ziua mea e cel mai minunat cadou pe care mi-l puteți face! Și mie, și vouă! Pentru că fiecare dintre voi e un #DonatOM. Adică un OM care donează sânge și oferă altui OM șansa de a trăi în continuare.
Și pentru că am zis că îmi place să ofer și cadouri, pe lângă șansa la viață în sine, și pentru că veniți totuși la ziua mea, eu vă aștept încă de dimineață cu mai multe surprize. Surprize pentru care sunt extrem de recunoscătoare tuturor partenerilor, care s-au alăturat inițiativei mele instant, fără muncă de convingere, fără să termin prea bine ce am de zis. Și asta îmi dă curaj și speranță că există oameni cu inimă mare, care împreună pot face lucruri minunate.
Așa că am pregătit 100 de cadouri. Fiecare om care vine pe 17 decembrie, între 07:30 și 13:30, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iași și îndeplinește condițiile de donare, va savura acolo bunătățuri dulci și naturale de la Cămara lui Baciu și se va energiza cu o cafea bună de la Teo`s Cafe. În plus, va pleca acasă cu un cadou, care conține:
– O carte de la Editura Nemira (vom avea la alegere atât pentru adulți, cât și pentru copii);
– Un kit pentru păr cu șampon și balsam de la Loncolor;
– O sticlă de Fetească Neagră de la Casa de vinuri Bucium;
– O pernă colorată de la Joli-Bebe;
– Un sticker #DonatOM oferit de Llama Corporation
-O pungă de grisine de la Bisou;
-O brățară împletită de la Împletim Povești Colorate;
-Un voucher de 15% reducere la Q-Bo Ink.
Totul într-un ambalaj special de la Fabrica de Ambalaje Exonia.
Tot Llamma Corporation creează și printurile necesare, care vă vor ajuta să faceți fotografii și să postați în online cu hashtag-ul #DonatOM. Pe lângă fotografiile instant cu telefonul vostru, îl vom avea acolo pe Andrei Popa – The Phope, care va fotografia nu doar atmosfera zilei mele de naștere, ci fiecare #DonatOM în parte. La final, vom avea un album foto online cu cei 100 de donatori de sânge.
Campania este susținută și de prietenii din rețeaua ARBOmedia, iar identitatea vizuală a proiectului este creată în întregime de Ștefan Adespi, minunatul grafician care a creat și identitatea mea vizuală și căruia îi urăm „La mulți ani!” pe 18 decembrie, la o zi după mine.
Bineînțeles, lista de parteneri și de idei de abia acum se deschide, așa că aștept propunerile voastre de implicare pe email. Pentru că lucrurile bune se fac doar împreună cu oameni buni și companii umane. Cu fiecare #DonatOM!
Cine poate dona sânge?
Până pe 17 decembrie vă voi informa în mod constant despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un donator de sânge. Însă până atunci vi le las mai jos pe cele mai importante:
- Să aveți vârsta între 18 și 60 de ani;
- Să aveți peste 60 de kilograme;
- Să nu fi avut intervenții chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3 luni;
- Să nu aveți dioptrii mai mari de 4;
- Să nu fi suferit până acum de hepatită, TBC, sifilis, malarie, tuberculoză, HIV, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, boli ale glandei tiroide;
- Femeile să nu fie însărcinate, în perioada lăuziei sau în perioada menstruală;
- Să treceți testul analizelor și a consultului medical din acea zi.
Citește și Ghidul donatorului de sânge
De ce să donați sânge?
Dacă încă mai aveți nevoie de motive să donați sânge, deși sunt sigură că salvarea de vieți e un motiv mai mult decât suficient, vă las totuși aici câteva motivații suplimentare:
- Vi se efectuează gratuit următoarele analize: Rh; Grupa sanguină – 0AB; Hepatita B, C; HIV (SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (sifilis); ALT (probe hepatice);
- Vă crește imunitatea și scade cu 30% riscul de paralizie sau accident vascular;
- În cazul unui accident, organismul se reface mai ușor, iar rezistența la traumatisme crește considerabil;
- Primiți 50% reducere la abonamentul pentru transportul în comun pentru o perioadă de o lună;
- Aveți dreptul la o zi liberă la locul de muncă;
- Primiți 7 tichete de masă pentru produse alimentare.
Și cum ziua mea cade fix cu o săptămână înainte de Crăciun și vorba aia „Dar din dar se face Rai”, eu voi pune acolo o urnă, în care vă recomand să puneți tichetele de masă primite sau măcar o parte dintre ele. Le strâng pe toate și le donez către Congregația Surorilor Providenței, care se asigură, ca de fiecare dată, ca orice donație să ajungă acolo unde chiar este nevoie. Și le mulțumesc din nou pe această cale pentru că sunt adevărate modele de iubire și inimi bune!
Am lăsat în mod special la urmă o mulțumire aparte. Ea merge către doamna Lavinia Scripcaru, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Iași, un model de femeie, de profesionist, de om. Pe lângă calitățile manageriale și umane excelente, doamna Lavinia Scripcaru scrie și versuri minunate, iar în urmă cu doi ani a scris versurile pentru Imnul donatorului de sânge, intitulat „Imn pentru viață”. Să vă spun pe ce dată a fost lansat imnul în urmă cu doi ani? Da, pe 17 decembrie! Pentru că nimic nu e întâmplător!
Așa că pe 17 decembrie, între 07:30 și 13:30, aștept 100 de donatori de sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iași, să ne facem cadou reciproc o faptă bună și cel puțin o șansă la viață! Pe 17 decembrie te provoc să fii #DonatOM!
#DonatOM este o campanie marca Andreea Marc, în parteneriat cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iași.
Dă Join în evenimentul de pe Facebook!
Vezi Kitul Mass-Media
[…] 100 de cadouri din partea mea și a partenerilor mei. Pe scurt, a trecut o lună de zile de la DonatOM. Nu mi-am închipuit că va fi atât de solicitant să organizez o astfel de campanie, la fel cum […]
[…] de nutriție și de sport, doar că în ultima perioadă, fusesem atât de ocupată cu organizarea DonatOM, încât nu am mai făcut sport ca înainte. Apoi, a venit perioada aia cu multe analize, când […]