Se apropie perioada de ”Gradinita”!
Cu cât trece timpul, îmi dau seama că Rebeca va merge cât de curând la grădiniță. Și numai gândul ăsta mă face să mi se ridice părul pe mine. Și nu pentru că am vreo problemă în a lăsa-o toată ziua la grădiniță sau pentru că ar avea ea vreo problemă cu asta. Nici pe departe! Ci pentru că nu știu efectiv ce grădiniță să aleg și, mai ales, CUM ar trebui să aleg grădinița potrivită.
Acum nu e vorba de o pereche de pantofi pe care i-o aleg eu sau de o carte cu activități pe care i-o cumpăr. Nu! Acum e vorba de un loc în care ea își va petrece cel mai mult timp, în care se va forma, dezvolta, socializa. Este începutul sistemului de învățământ pentru ea și nu mă pot juca cu așa ceva! Poate exagerez cu teama pe acest aspect, dar… ce mamă nu exagerează uneori?
Îmi vin în minte atât de multe întrebări, încât îmi dau seama, totuși, că alegerea grădiniței va fi un proces lung și complex. Totodată, îmi dau seama că voi avea nevoie din plin de sugestiile voastre, ale mămicilor cu experiență în ale grădinițelor.
Intrebari despre gradinita
Așadar: De la ce vârstă dăm copilul la grădiniță?; Alegem o grădiniță privată sau una de stat?; Optăm pentru un program scurt sau unul lung?; Bifăm opționalele sau e prea mult pentru copii?; Alegem un sistem clasic sau unul modern?; Ce întrebări trebuie să punem educatoarelor când mergem în vizita inițială?; La ce aspecte trebuie să fiu atentă atunci când aleg o grădiniță?
Scriind aceste rânduri acum îmi dau seama că poate sunt întrebări la care nici nu m-am gândit și sper să le aflu de la voi. Știu că fiecare copil e diferit și fiecare familie alege grădinița în funcție de nevoile personale. Însă am mare nevoie de sugestiile și de experiențele voastre, pentru a ști cum să aleg corect pentru Rebeca.
Gata! Mă opresc aici și vă las pe voi să îmi spuneți tot ce trebuie să știu despre subiectul ”Grădiniță”.
Foto: haring.ch
Copiii mei sunt mari, dar as recomada cu drag gradinitele care lucreaza dupa metodele Montessori.
Ma uimesc mereu!
Sistemul Montessori mă atrage și pe mine, dar am câteva semne de întrebare pe care trebuie să mi le clarific în legătură cu grădinițele și educatoarele din acest sistem 🙂
Buna!
Sunt mama a doi copii, Larisa de 6 ani si Robert de 1 an! Iti voi raspunde la intrebarile tale strict din punctul meu de vedere si experienta acumulata cu fiica mea in materie de gradinita.
Asadar: am dat-o pe Larisa la gradi de la 1 an jumate si la fel voi face si cu Robert. Consider ca au nevoie sa interactioneze cu ceilalti copii de mici, au multe de invatat unii de la altii si se dezvolta frumos la varsta asta in colectivitate. Da, exista riscul imbolnavirii, dar prin asta treci si daca dai copilul mai tarziu.
Gradinita privata! Pentru ca sunt mai putini copii in grupa, mai multa grija, spatii mai bine dotate, mai multa motivatie din partea cadrelor didactice. Si pentru ca e vorba de un copil mic si ne dorim ce e mai bun pentru el, mai ales la varsta asta!
In prima faza am optat pt program scurt ca sa vad cum se adapteaza Larisa. Dar dupa 2-3 saptamani am lasat-o la program lung pentru ca observa ca ceilalti copii raman sa doarma si se intreba ea de ce pleaca. In plus, nu am avut probleme de adaptare, totul a fost ok de la inceput.
Optionale: ceva mai tarziu, dupa vreo 2 ani, sa nu fie prea mult… dar depinde de copil! Cred ca de la 3 ani incolo se poate opta si pentru optionale.
Am avut-o pe Larisa la o gradinita in sistem clasic si a fost bine. Inca ma mai gandesc daca sa-l dau pe Robert la Tesori (care au sistemul Montessori) sau nu… prefer sa nu intru in subiect, poate sunt mamici cu experienta in acest domeniu si care ne pot lamuri mai bine.
Consider ca e important ca o gradinita sa aiba sali mari in care copiii sa respire, sa aiba loc suficient de joaca, sa aiba o curte exterioara pentru a putea fi scosi afara. Conteaza mult si mancarea, cum este si de unde provine, sa fie suficient de diversificata. Apoi cate educatoare sunt la grupa, cati copii sunt in grupa.
Sunt mai multe aspecte de care sa tinem cont cand alegem o gradinita (nu am mai mentionat de igiena, calitatea educatorului…) si pe care nu le poti cunoaste de la inceput, le descoperi pe parcurs…
Sper ca te-am ajutat putin in acest sens! 🙂
Mulțumesc, Claudia! Chiar sunt utile informațiile 🙂