M-am dus la întâlnire ca la un „blind date”. Nu știam cum arată băieții ăștia doi, dar știam că sunt ai naibii de buni amândoi. După primele minute de schimbat replici cu ei, mi-am dat seama că sunt atât de faini, încât îmi mișcam privirea de la unul la altul ca mingea de ping-pong și cu acel zâmbet tâmp pe față pe care îl ai când găsești ceva ce îți place. Pentru că e imposibil să nu îți placă să stai de vorbă cu Biduk și Bitză, cei doi membri Kaps Crew, un proiect formidabil de fuziune între artă stradală și muralism, pe care îl veți vedea la Hangariada.
Sunt extrem de diferiți, dar se completează perfect. La fel cum părți din numele lor de artiști s-au contopit perfect, ca să formeze Kaps Crew: Ka de la Kaput și Ps de la Pulsar Sinaps. S-au unit în acest proiect în urmă cu 2 ani, chiar dacă s-au cunoscut cu vreo 7 ani în urmă. Primul lor proiect în doi a fost celebrul gard de la vechiul spațiu Acaju. Le-a plăcut mult să lucreze în această formulă și și-au dat seama că împreună pot crea proiecte de impact. Au format Kaps Crew tocmai din pasiunea imensă pentru artă, pentru proiecte de calitate, pentru o educare corectă a publicului larg. Pentru că, așa cum zic amândoi, arta ajută umanitatea. Iar ei știu că pot și că vor să dezvolte comunitatea prin ceea ce fac.
Au nenumărate idei geniale pentru revitalizarea, înfrumusețarea și dezvoltarea orașului. Sunt minunate și chiar la îndemână. Trebuie doar să se vrea și din partea celorlalți. Adică a autorităților locale, a ONG-urilor și a companiilor. Trebuie doar să fie ascultați și ajutați să pună în practică toate propunerile la care se gândesc cu foarte mult entuziasm pentru identitatea proprie a orașului, pentru revitalizarea sa urbană și pentru creșterea turismului din Iași. Cu siguranță știți, de exemplu, celebrul astronaut de pe clădirea Facultății de Chimie din Campusul Tudor Vladimirescu. Ei bine, băieții au făcut parte din echipa de grafferi care au creat proiectul și care l-au desenat atât de fain pe acel perete!
Kaps Crew sunt recunoscuți ca fiind printre cei mai buni din țară și sunt chemați prin toate orașele României să creeze proiecte de artă stradală și muralism sau să jurizeze diverse competiții artistice. Au desenat de la clădiri de școală până la spații de penitenciare, de la blocuri până la pereți de birouri. Sunt recunoscuți prin toată țara, dar le-ar plăcea să fie mai apreciați în Iași, orașul în care au crescut profesional și în care locuiesc de câțiva ani buni.
Sunt extrem de modești și nu le place deloc să iasă singuri în față, pentru că sunt de părere că arta pe care o creează vorbește de la sine, în numele lor. Așa că le-am luat eu un interviu și vi-i prezint astăzi cu mare drag pe cei doi artiști care formează Kaps Crew.
Biduk / Kaput – Muralist. Graffer
Biduk vine din Bacău și și-a primit porecla de Biduk la 5 ani, atunci când alerga după minge în fața blocului. Cineva a considerat că unui
băiețel mic și îndesat ca el i s-ar potrivi perfect această poreclă, așa că Biduk i-a rămas numele. Tot pe la vârsta aceea i-a distrus biblioteca mamei sale. Era pasionat încă de atunci de desen și de elicoptere, așa că și-a luat cariocile și a desenat pe toate paginile goale din cărțile pe care le-a găsit în casă câte un elicopter.
Pasiunea pentru desen a continuat și la școală, când era chemat de profesori să deseneze planșe și diverse proiecte de desen. Și-a dat seama că poate face și bani din desenat, dar nu le-a cerut profesorilor să îl plătească, ci colegilor de clasă, pe care îi tatua în pauze cu markerul, contra-cost.
Descoperise între timp graffiti, chiar dacă la acea vreme nu știa nici măcar cum se chema ceea ce făcea. Așa că toți banii pe care îi câștiga îi strângea cu răbdare ca să poată să își cumpere sprayuri. Prefera de cele mai multe ori să mănânce mai puțin, doar ca să poată să strângă mai mulți bani. În lipsa unor sprayuri, amesteca cremă de pantofi cu cerneală neagră, ca să aibă cu ce desena. Și-a comandat primul spray de graffiti tocmai de la București, de la primul magazin de artă urbană din țară. Era un Baby Blue, pe care îl ține și acum acasă, amintire.
Apoi a descoperit internet cafe-urile, unde mergea să își copieze pe stick desene de pe net și să citească tot ce se putea despre graffiti, mai ales de pe singurul blog nișat din România, la acea vreme. Nu replica niciodată desenele luate de pe net, dar îi plăcea să le observe, să le analizeze, să le studieze. A învățat totul singur și nu s-a temut niciodată să experimenteze și să-și exprime talentul.
„Graffiti te duce dintr-o zonă de pasiune într-o zonă de lifestyle. Și efectiv acel lifestyle îți definește mersul. Oriunde te-ai duce, orice ai face… ești graffiti. Graffiti în esența lui te face să fii un anumit om, te pune în anumite contexte sociale rupte de rutina zilnică.”
Într-o zi, i-a căzut în mână albumul trupei Simplu, scris sub formă de graffiti. Acela a fost momentul în care a știut că vrea să devină graffer și a început să deseneze încontinuu tot felul de nume. Tatăl său, care ar fi vrut să îl vadă polițist, a fost cu totul împotriva acestei idei și i-a interzis să țină sprayuri în casă sau să facă graffiti. Asta până când lui Biduk și prietenilor săi li s-a făcut o ofertă greu de refuzat: să deseneze cu sprayuri o rulotă, pentru care au primit 50 de sprayuri și 500 lei. Aceea a fost cu adevărat prima lui operă comisionată, iar mândria cu care i-a arătat tatălui său banii câștigați și opera creată l-a încurajat să meargă mai departe pe acest drum.
A urmat un liceu de artă în Bacău, specializarea Arhitectură, apoi trei ani de facultate la Universitatea de Arte din Iași. În prezent, este un muralist cu suflet de graffer. Iar ceea ce face acum este mai mult decât o pasiune. Este un stil de viață, e ceea ce îl reprezintă cu adevărat. Oriunde merge, merge cu gândul să deseneze. Și de fiecare dată când vede un perete gol, mintea lui creativă știe imediat cum să îl umple și să îl înfrumusețeze, chiar dacă e conștient că în realitate nu se va atinge de acel perete. E de părere că Iașul are nevoie de artă și s-ar bucura enorm să poată crea în oraș zonele de artă urbană care îi lipsesc.
Bitză / Pulsar Sinaps – Artist vizual
Biduk spune despre Bitză că este unul dintre cei mai complecși oameni pe care i-a întâlnit vreodată. Și pe bună dreptate, pentru că Bitză chiar e un artist vizual complet. Desenează, scrie, cântă, sculptează, pictează și face tatuaje la Q-Bo Ink Tatoo. A absolvit Universitatea de Arte din Iași, secția Sculptură și este hotărât să își susțină doctoratul în identitatea spațiului urban.
Creația e o chestiune de alegere: lași sau nu urma aceea acolo?
Când se uită în urmă la acel moment decisiv din viața lui, își amintește de anul în care era în clasa a 7-a și a văzut semnătura unui graffer cu experiență. I-a plăcut atât de mult modul în care erau trasate liniile și frumusețea pe care o creau, încât a știut pe loc că asta vrea să facă de acum încolo.
Părinții lui au aflat că face graffiti pe când avea 17 ani și a primit acasă prima amendă. Cu toate astea, l-au susținut, iar Bitză a crescut enorm profesional. Desenează atât de bine și atât de diferit, încât Biduk și colegii lui credeau inițial despre Bitză că e un artist din afară.
Numele de Pulsar Sinaps l-a ales în două etape. A pornit de la vârsta de 17 ani, când și-a descoperit ideea de ego și a continuat spre 19-20 ani, când a început să ia cu adevărat pulsul străzii și să-l transpună în operele sale. Atunci a devenit Pulsar. Simțea nevoia de o completare și a găsit-o din pură întâmplare, scrisă pe o agendă: Sinaps. Restul e istorie.
La facultate nu a zis nimănui că face graffiti. Îi era teamă de etichetări greșite. A vrut pur și simplu să învețe tot ce se putea învăța de acolo, ca apoi să le demonstreze tuturor că este un artist complet. Nu se vede făcând un singur lucru și nu vrea să se simtă definit doar de ceea ce face. Se bucură de aceste perioade diferite și de toate lucrurile pe care le au de oferit la un moment dat activitățile lui creative, fie că e vorba de desen, muzică, versuri, tatuaje. E artă și e ceea ce îl reprezintă. Alături de șosetele lui galbene care îmi plac de mor și de lampa galbenă care-i tronează pe biroul din atelier.
Vreau să fac frumos ceea ce e deja degradat, nu să distrug ceva prin arta mea
E de părere că este nevoie de multă educare a oamenilor în ceea ce privește arta stradală și muralismul. Chiar dacă nu mai face graffiti de foarte mulți ani și s-a concentrat pe toate celelalte activități creative și artistice pe care le face în prezent, oamenii încă îl privesc ca pe un vandal, ca pe cineva care „mâzgâlește pereții”. Bine, până își finalizează opera de artă și toți rămân înmărmuriți când văd ce a putut să iasă din mâinile lui talentate.
Îi place să facă tatuaje pentru că le vede ca fiind cea mai pură formă de sculptură. Despre artă crede că ar trebui să fie accesibilă oricui. Tocmai de aceea militează cu atâta pasiune pentru arta stradală și pentru educarea publicului în această direcție. Vede diferit modul în care creează ceva ce își dorește el pe moment și ceea ce îi este solicitat de un client. Când creează o operă de artă pe baza unei comenzi, pentru el e meșteșug pur și a învățat să delimiteze foarte bine cele două aspecte.
Vrem să fim podul dintre comunitate și arta stradală
Cât am stat de vorbă cu ei, mi-au povestit despre cât de apreciată și cât de bine este pusă în valoarea arta urbană în alte orașe din România sau în alte țări. Cum ajută arta stradală orașul să prindă o identitate proprie, să atragă mai mulți turiști și să își facă locuitorii mai mândri, mai zâmbitori, mai parte din comunitate. Mi-au povestit despre fiecare locușor din Iași pe care l-ar transforma în artă, iar eu i-am ascultat cuminte și visând la un oraș așa cum mi-l doresc și eu. Am stat mult de vorbă și am povestit despre artă, despre societate, despre viață. Și simt că de abia aștept să îi revăd și să mai împărtășim una-alta despre cum putem crea împreună ceva de impact pentru orașul ăsta drag nouă, care are atât de mare nevoie de o revitalizare.
Pe cei doi băieți de la Kaps Crew îi veți putea întâlni și voi între 24 și 26 mai, când vor participa la Hangariada, singurul festival de artă și zbor din România. Așa că nu doar că veți avea ocazia să stați de vorbă cu ei și să îi cunoașteți personal, ci veți putea să îi vedeți și „la muncă”, în procesul creației. Și asta pentru că Biduk și Bitză vor crea la Hangariada o instalație specială de artă stradală, pentru al cărui concept s-au apucat deja să lucreze. Unde mai pui că vor să doneze instalația pentru comunitate după ce se termină Hangariada, deci toate propunerile voastre de spații primitoare cu nevoi de artă sunt binevenite!
Până la Hangariada, când ne vom bucura împreună de 3 zile de relaxare, eu vă recomand să îi urmăriți pe băieți și online, pentru că vă veți îndrăgosti iremediabil de creațiile lor:
Kaps Crew / Biduk / Pulsar Sinaps
Bineînțeles, urmăriți și Hangariada, atât pe Facebook, cât și pe Instagram, pentru că urmează multe noutăți una și una despre tot ce se întâmplă minunat anul acesta la singurul festival de artă și zbor din România!
[…] urbană despre care a scris Andreea aici, dar și ateliere hand-made, […]
[…] Artă urbană (despre artiști a scris Andreea aici – Pulsar este artistul de la Q-Bo Ink care mi-a dăruit frumosul meu tatuaj de pe […]