Hai că mai sunt doar câteva zile până când ne adunăm în Iași, la singurul festival de artă și zbor din România. Și dacă cumva a zburat ca avionul pe lângă urechile tale vestea asta, o să fiu eu fată bună și o să-ți reamintesc că între 24 și 26 mai are loc la Iași cea de-a noua ediție a festivalului Hangariada.

Și ca să vezi că sunt fată de treabă până la capăt, am zis să pun aici toate întrebările pe care le primim noi legat de Hangariada, evident, cu tot cu răspunsurile aferente, ca să lămurim tot omul despre cum stă treaba cu ediția cu numărul 9 a festivalului nostru drag.

Uite-le pe toate aici, fix așa cum le primim:

Cât costă intrarea?
Bine, fie, mai răspund o dată la întrebarea asta: Intrarea este liberă! Nu trebuie să plătești nimic, dacă vrei să intri la Hangariada.

Ce trebuie să plătesc acolo?
Odată ce ai intrat în festival, poți participa la orice activitate îți dorești. Unele sunt cu acces liber, altele sunt contra-cost, iar altele sunt pe bază de înscriere. Poți afla de pe site care sunt activitățile contra-cost, dar și direct de la Info Point, în cadrul festivalului.

Când încep înscrierile pentru saltul cu parașuta și zborul cu planorul?
Surprinzător sau nu, încă primim întrebarea asta, deși mai sunt doar câteva zile până la festival. Pentru că un salt cu parașuta sau un zbor cu planorul presupun enorm de multă muncă, înscrierile au început cu câteva luni în urmă, iar locurile s-au epuizat imediat. Totodată, pentru că avem o cerere foarte mare, avem în plan să încercăm încă o tură de salturi și zboruri la vară, însă momentan e doar la stadiul de propunere. Până una-alta, zic să te bucuri din plin de festival și să fii cu ochii ațintiți spre următoarele înscrieri.

Ce este Hangariada?
Hangariada este singurul festival de artă și zbor din România, care se desfășoară pentru a noua oară între 24 și 26 mai la Aeroclubul „Alexandru Matei” din Iași. E un festival de timp liber și familie, care combină perfect arta cu zborul și evadarea din cotidian.

Când are loc Hangariada?
Anul acesta, Hangariada are loc în perioada 24-26 mai. Ca să îți fie mai ușor de ținut minte, poți să te gândești la ultimul weekend întreg din luna mai sau, și mai simplu, weekendul în care mergem toți să votăm.

Unde se ține?
Hangariada se ține la Aeroclubul „Alexandru Matei” din Iași, locul perfect în care ai nevoie să evadezi și să te bucuri de 3 zile pline de festival.

Cu ce ajung acolo?
Poți ajunge acolo cu:
– Mașina personală. Există locuri de parcare, în limita locurilor disponibile, însă recomandarea noastră este să lași mașina acasă, să nu te mai stresezi cu găsirea unui loc de parcare și să te bucuri alături de prieteni de un pahar cu voie bună;
– Bicicleta. Atât timp cât nu te plimbi prin festival cu ea;
– Microbuzul. Va exista un mijloc de transport în comun care va pleca din Piața Unirii din jumătate în jumătate de oră și va aduce hangarienii la festival;
– Mijloace de transport. În funcție de unde vii, poți alege unul dintre mijloacele de transport în comun, care te pot aduce mai aproape de zona în care are loc festivalul;
– Pe jos. Încurajăm mersul pe jos și, cum aerodromul nu e departe, îți recomandăm să faci un pic de mișcare binemeritată.

Care e programul?
Dacă vrei să afli ce poți face în cele 3 zile de festival, află că am scris un articol întreg cu programul Hangariada. Programul va fi disponibil atât pe site, cât și la festival.

Pot să vin cu cortul?
E interesantă tare ideea și ne place la nebunie, doar că suntem acasă la Aeroclubul „Alexandru Matei”, un loc în care de obicei se zboară și în care procedurile trebuie respectate întru totul. Așadar, camparea rămâne valabilă pentru alte festivaluri.

Pot să vin cu câinele meu?
Poți să vii cu animalul tău de companie, atât timp cât nu îl lași liber în festival și dacă ai grijă de el. Va exista o zonă special amenajată pentru animalele de companie, dar rugămintea noastră este să îi păstrezi lesa pe tot parcursul activităților din festival. De asemenea, dacă știi că ai un câine mai agresiv, musai să îl aduci cu botniță, ca să evităm incidentele.

Pot să vin dacă sunt minor?
Minorii pot intra în festival, doar dacă sunt însoțiți de cineva adult sau dacă au o învoire de la părinți. Bineînțeles, tinerii minori nu vor primi alcool.

Pot să vin cu cei mici?
Chiar te rugăm să vii cu cât mai mulți copii și să îi lași să se bucure de toate activitățile speciale pentru ei. Gândește-te că va exista un spațiu de joacă de peste 1300 metri pătrați, așa că nu-ți face griji că nu vor avea ce face acolo. Unde mai pui că vor fi și foarte multe activități pentru copii, atât în aer liber, cât și în hangar.

Va fi umbră?
Da, vom avea umbrare special amenajate, unde ne vom putea adăposti de soare și unde ne vom putea relaxa.

Ce se întâmplă dacă plouă?
E clar că noi sperăm să fie vreme bună și să ne putem bucura împreună de un festival care merită toată susținerea noastră. În cazul în care ploaia va insista să își facă prezența, avem oricum la dispoziție hangarul, care poate adăposti lejer 600 de oameni odată. Hey, dar nu trebuie să ne speriem de câțiva stropi ipotetici. Și oricum vom avea parte de vreme super-bună!

Ce e diferit anul ăsta?
Ediția cu numărul 9 aduce o nouă echipă de organizare. Sperăm ca an de an să îmbunătățim festivalul și să îl creștem cât mai mult. Suntem deschiși la feedback și vrem să punem accent atât pe comunitate, cât și pe acele mici detalii care fac diferența.

Pot veni cu mâncare și băutură de acasă?
Fiecare participant la festival va fi verificat la intrare, deoarece accesul cu mâncare și băutură din afară este strict interzis. Odată ce ai intrat în festival, vei găsi acolo mâncare și băutură din plin. Vendorii de anul acesta sunt: Rooster Rotisserie, Oliv, Carul cu burgeri, Barabu, Cuptorul Moldovencei, Prisaca Bârnova, CeMiau, Teo`s Cafe, Bran, Hangar Drinks.

Ce trebuie să am la mine?
– Dacă îți petreci toată ziua la noi și postezi în social media tot ce se întâmplă la festival, atunci ai face bine să vii cu telefonul încărcat și să ai la îndemână un încărcător sau o baterie externă;
– Vom avea zone în care poți sta jos, fie că e vorba de umbrare, de bean bags sau de paleți de fân. Unde mai pui că te poți așeza oriunde pe iarbă. Dar dacă simți nevoia să stai pe ceva al tău, poți să vii de acasă cu o pătură sau un izopren;
– Bani, ca să poți achita tot ce vrei să îți cumperi de la festival;
– Voie bună și zâmbete, așa cum îi șade bine oricărui hangarian implicat în comunitate.

Cum pot susține festivalul?
– Cea mai simplă metodă de a susține festivalul este să vii la Hangariada și să participi la activități. Și cum lucrurile bune nu se fac niciodată de unul singur, ia-ți cu tine prietenii și familia;
– O altă metodă la îndemână este să îți cumperi de la Gift Shop-ul din cadrul festivalului produse personalizate cu Hangariada, pe care să le porți sau să le păstrezi amintire: stickere, brățări, tricouri, agende, creioane, căni, pinuri, tablouri, canvas, jucării de lemn;
– Poți susține festivalul și dacă vezi ceva în neregulă și vii să ne comunici. Vrem ca totul să iasă bine, așa că avem încredere în tine că vei face ce trebuie și vei comunica direct cu noi;
– Tot nouă trebuie să ne spui și dacă vrei să devii partener pentru următoarele ediții Hangariada. E una dintre cele mai minunate metode de a susține festivalul, mai ales dacă reprezinți o companie implicată în comunitate;
– Postează de la festival în social media cu tag și hashtag și spune-le tuturor că ești la Hangariada, singurul festival de artă și zbor din țară. Dacă ai un blog sau un vlog, pune cu entuziasm conținut despre festival, ca să afle cât mai multă lume ce facem noi fain la Iași.

Dacă mai ai întrebări despre Hangariada, lasă-le cu încredere aici, iar noi îți răspundem pe îndelete! Hai, ne vedem între 24 și 26 mai la Aeroclubul „Alexandru Matei” Iași, pentru a noua ediție de Hangariada!